NYHETER

NYHETER

Näringsliv

Arktisk gastronomi – en heldag med matnyttigheter för näringen

För mathantverkare och förädlare, livsmedelsproducenter, kockar och besöksnäringen inleds Jokkmokks Marknad med en kunskapsdag på temat Arktisk gastronomi. Kunskapsdagen är framtagen i syfte att hitta gemensamma affärsmöjligheter, bidra till de olika näringarnas gemensamma affärsutveckling och hitta sätt att paketera olika måltidsupplevelser för att locka besökare samt öka områdets attraktions- och konkurrenskraft.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Näringsliv

Jokkmokks Julmarknad tilldelas Sparbanken Nord – Framtidsbankens ”Årets initiativ”

Vid Sparbanksdagen 2017 tilldelades Jokkmokks Julmarknad Årets initiativ. "Genom resurserna i Framtidsbanken vill vi bidra till bygdens och människors utveckling och vara med att skapa framtidstro", säger Sara Kristiansson, kontorschef på Sparbanken Nord i Jokkmokk.

Taggar: #Naringsliv, #Företagsamhet, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Mötesplats
Näringsliv

Linn Huuva delar sin matfilosofi i Tv-programmet Smaker från Sápmi

Den senaste månaden har SVT bjudit på en smakresa genom Sápmi. I fyra avsnitt har serien följt fyra matprofiler som berättat om sin relation till det samiska köket. Från Jokkmokk får tittarna ta del av Greta och Linn Huuvas vardag. Nätfiske av sik. Ta hand om en viltfågel. Stekning av blodplättar ute vid brasan.

Taggar: #Naringsliv, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Samiskt, #Besöksnäring, #Miljö, #Hållbarhet
Näringsliv

Lennart Pittja etablerar uppmärksammade Sápmi Nature Camp i världsarvet Laponia

Den erfarne ekoturismentreprenören Lennart Pittja etablerar sin internationellt uppmärksammade nya verksamhet ”Sápmi Nature Camp – Arctic Indigenous life in Laponia” i Nábrreluokta, vid Stuor Julevädno/Stora Lule älv. - Jag har bestämt mig för att flytta till hjärtat av världsarvsområdet som är något alldeles extra i Sápmi och destinationen Swedish Lapland.

Taggar: #Naringsliv, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Samiskt, #Besöksnäring, #Innovationer, #Världsarvet Laponia, #Hållbarhet
Kommun & Samhälle

Mys och genuin julstämning på Jokkmokks julmarknad

Vintermörkret skingrar av ljusen i december, då adventsstjärnorna och julgranarna tänds, och då aromerna från julkryddor och varm glögg värmer extra. Jokkmokks julmarknad, som går av stapeln den 8-10 december, är den väldoftande, välsmakande och upplevelserika smällkaramellen som inleder adventstiden. – Det är lite softare julshopping. Mysigt, vintrigt och mycket julstämning, säger Lotta Willborg Stoor, ena halvan av duon bakom Stoorstålka och en av handlarna som ser fram emot att bjuda in till julmarknad.

Taggar: #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Mötesplats
Besökare

Art and Design of Sápmi – en heldag av upplevelser med konst- och designfokus

Med start under andra halvan i juli, erbjuder ett antal samiska entreprenörer i Jokkmokk en hellång upplevelsedag på temat art and design of Sápmi. Heldagsupplevelsen är framtagen med syfte att ge en exklusiv och unik inblick i samisk konst, hantverk och design och är resultatet av ett unikt samarbete mellan samiska entreprenörer i Jokkmokk.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring
Kommun & Samhälle

Ny Yh-utbildning i samiskt mathantverk

Samernas utbildningscenter i Jokkmokk har blivit beviljade en ettårig eftergymnasial Yh-utbildning i Samiskt mathantverk. Utbildningen startar höstterminen 2017 och har tio platser och är beviljad för två studieår. Utbildningen bygger på restaurang- och livsmedelsprogrammet men är mer praktisk. En stor del av utbildningen kommer att ske i formen lärande i arbete (LIA) och utbildningen är öppen för behöriga sökanden från hela Sverige.

Taggar: #Utbildning, #Mat, #Samiskt