Samisk litteratur i centrum vid Norrländska litteratursällskapet / Författarcentrum Norrs sommarmöte i Jokkmokk

I månadsskiftet juni-juli får Jokkmokk celebert besök. Författare från Norrländska litteratursällskapet / Författarcentrum Norr förlägger sitt tre dagar långa sommarmöte till Jokkmokk. Förutom att dela ut Norrlands årliga litteraturpris kommer de att backa upp Författarförbundets och den samiska skribent- och författarföreningen Bágo čálliid siebries upprop för att stärka den samiska litteraturen.

Taggar: #Kultur, #Samiskt

David Väyrynen, ordförande för Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr, förklarar varför.

–Vi är en tvådelad organisation som ska hjälpa alla författare. Författarcentrum Norr vänder sig till yrkesverksamma författare medan Norrländska litteratursällskapet riktar sig till litteraturintresserade som själva vill skriva. Vi vet att samiska skribenter inte har lika lätt att nå ut med sina verk som svenskar. Dels är språket en barriär, dels finns inget naturligt centrum för samisk litteratur, säger David Väyrynen.

Hans förhoppning är att de båda organisationerna ska fånga upp skrivarintresserade tidigare och han ser gärna att Jokkmokk kan bli ett nav i den processen.

– Vårt sommarmöte kan inte bygga upp något samiskt litteraturcentrum, men det är en föraning om vad som kan komma, säger David.

Tänk dig att du har en berättelse i huvudet som pockar på. Du vill skriva men är inte säker på hur orden stavas. Inte heller på grammatiken. Alternativet är att skriva på ett annat språk. Eller att låta bli. Så är verkligheten för många samer och andra som talar ett minoritetsspråk. Men det finns ett handfast råd:

Skriv som du tänker. Stava som det låter, säger Nils Henrik Sikku, skribent- och författarföreningen Bágo som representerar hela svenska Sápmi och dess språk som talas och skrivs inom dess olika delar.

 

En rörelse i rätt riktning

Nils Henrik Sikku, initiativtagare till Bágo čálliid siebrie, är nöjd – inte minst över att två av de nominerade till årets litteraturpris i kategorin barn- & ungdomslitteratur, Harriet Nordlund och Ann-Helen Laestadius, har samisk bakgrund.

–Det finns en poäng med att båda har samisk bakgrund och att programmet i övrigt har ett samiskt fokus. Det betyder att samisk litteratur blir normalitet och en del av litteraturen, säger han.

När Bágo bildades för två år var syftet att stärka den samiska litteraturen som länge fört en tynande tillvaro, eller som Nils Henrik Sikku uttrycker det:

–Botten var nådd. 0,2 samiska originalverk i genomsnitt är inte mer än en bok vart femte år. Det finns inte många hyllmeter idag.

Sakta men säkert går det nu åt rätt håll. Kanhända har den samiska författarskolan som Samernas Utbildningscentrum anordnade 2014–15 gjort nytta.

–De tio personer som gick författarskolan kommer att generera noveller, dikter och böcker. Det är en rörelse i rätt riktning, en positiv trend och anda. Nu kommer det fram unga författare som bidrar till att samisk litteratur börjar bli synlig på den nationella arenan. Alla skriver inte på samiska men de skriver bra och håller hög kvalitet, säger Nils Henrik och berättar att det just nu är ett sydsamiskt originalverk på gång, ett par romaner på nordsamiska och diktböcker på lulesamiska.

 

Hoppas på workshopdeltagare från Jokkmokk

Programmet under sommarmötet i Jokkmokk den 29 juni till 1 juli riktar sig till både etablerade författare och skribenter i vardande som vill utveckla sitt skrivande. Anne Wuolab leder workshopenAtt skriva på hjärtats språk,vilket i klartext betyder att skriva på sitt hemspråk, modersmål eller sin dialekt, och Annica Wennström håller workshop om att skriva för barn och unga.

–Alla kan anmäla sig till workshopen, oavsett om man är medlem eller inte. Det gör inget om man inte har skrivit förr, meningen är att man ska skriva och prova sig fram under tiden. Fler borde prova på tycker jag, säger Nils Henrik och uppmanar såväl samiska, svenska som författare med utländsk härkomst och andra intresserade från Jokkmokk att gå in på norrlitt.se och anmäla sig.

 

Innehållsrikt program

Förutom workshop, föreläsning av samiska författare och en exklusiv guidning på Ájtte museum har sommarmötets deltagare ett innehållsrikt program att se fram emot. Författarföreningen Bágo bjuder på en litterär afton med jojkaren Katarina Rimpi och musikern Mandy Senger.

Höjdpunkten är den högtidliga utdelningen av Norrlands litteraturpris 2017 i kategorierna barn- och ungdomslitteratur samt vuxenlitteratur.

–Prisutdelningen på Samernas Utbildningscentrum är öppen för allmänheten. Vi hoppas att många kommer och lyssnar på samtalen med pristagarna och även får upp ögonen för vår litterära tidskrift Provins, säger David Väyrynen.

 

Norrbotten går i bräschen

Region Norrbottens kulturplan har satt den samiska litteraturen på agendan. Nils Henrik Sikku ger en eloge även till Jokkmokks kommun som stött processen. Tack vare det har Bágo kunnat göra en förstudie. I framtidsvisionen finns både en permanent samisk författarskola och ett samiskt författar- och litteraturcentrum. Ett konkret första steg är en litteraturfestival med ambitiöst program i Jokkmokk den 17–18 november 2017, då också ett projekt rullar igång. Tack vare initiativ från Jokkmokks kommun finns lokaler att nyttja för verksamheten.

–Jokkmokks kommun har verkligen varit på tå. Förstudie redovisar hur vi tänker. Hela sektorn behöver en institution men det kräver också att samhället förstår vikten av stabilitet, säger Nils Henrik Sikku.

 

Det här är bara början...

Om Nils Henrik Sikku får önska tycker han att 100 titlar per år vore en fin ribba att nå inom tio år, samt fullt fungerande författarstöd, ett samiskt litteraturcentrum med utbildningar och fungerande förlag. När han ändå är igång önskar han även översättningar av de stora klassikerna till samiska och ett brett utbud av samisk litteratur för barn och vuxna.

För att nå dit finns ännu många trösklar att övervinna.

–Jag vill uppmana alla att ta sig ur garderoben med sitt skrivande. Det finns så många poliser överallt. Bry er inte, skriv så det ryker…

 

BILD: Nils- Henrik Sikku, Bágo čálliid siebrie (Samiska skribent- och författarföreningen) i Samtingets bibliotek och Ájtte - Svenskt fjäll- och samemuseums bibliotek och arkiv som delar lokaler i Jokkmokk. Foto: Carl-Johan Utsi

 

 

FAKTA:

  • Lördag den 1 juli kl. 19.30 sker utdelningen av Norrlands litteraturpris på Samernas utbildningscentrum. Arrangemanget är öppet för allmänheten.
  • Årets nominerade i kategorin barn- & ungdomslitteratur är Vattnet drar av Madeleine Bäck, Vilse i trollskogen av John Holmvall, Tio över ett av Ann-Helen Laestadius, Årddå: Vid trädgränsen av Harriet Nordlund och Tvestjärtar och stjärnljus av Mirja Unge.
  • I kategorin vuxenlitteratur: Svinn av Lars Berge, Kajak av Pär Hansson, Stenen i grunden av Gunilla Jo–hansson, Skarv av Lina Josefina Lindqvist och Gånglåt av Elin Olofsson.

Mer info: www.norrlitt.se


Publicerad: 2017-06-27 09:15. Ändrad: 2017-06-27 09:50.


Kommun & Samhälle13 mars 2018

Utbildnings- och Arbetsmarknadsmässa 2018

Varmt välkommen till Utbildnings- och Arbetsmarknadsmässa, som går av stapeln den 27 mars 2018 kl. 12–14.00 på Folkets Hus i Jokkmokk. Går du i 9:an, gymnasiet, är arbetssökande, läser på Komvux, eller är intresserad av det utbud som finns?Under mässan kan du träffa utbildare och arbetsgivare från olika områden. Få inspiration och taggas till kloka framtida yrkes- eller utbildningsval. På mässan kan du träffa representanter från bl a: Strukturum, Folktandvården, Hälsocentralen, Jokkmokks kommun, Utbildning Nord, Lapplands Elnät, Lapplands Lärcentra, Samernas utbildningscentrum, LTU, Arbetsförmedlingen, Polisen med fler.

Taggar:
Kommun & Samhälle20 februari 2018

Utökade möjligheter för stipendier

Sedan 2015 har Jokkmokks kommun utdelat stipendier inom Barn-och Utbildningsnämndens område. Stipendiet har tilldelats personer som antagits till och påbörjat utbildningar mot lärare, förskollärare och fritidspedagog. -Nu utökas stipendiet till att även gälla för utbildningar mot samtliga yrkesområden där kommunen ser rekryteringsbehov, säger Caroline Johansson, personalchef vid Jokkmokks kommun. Stipendierna är en del i strategin för att underlätta organisationens framtida kompetensförsörjning.

Taggar: #Kommun, #Utbildning
Kommun & Samhälle15 februari 2018

Konstnären Carola Grahn - från Jokkmokk till NewYork

I den myllrande kreativa mångmiljonstaden New York arbetar den jokkmokksfödda konstnären Carola Grahn för att förstå och synliggöra samiska frågor. På lite avstånd, omgiven av andra med urfolksbakgrund som också kämpar för sina rättigheter, klarnar hennes bild. – Här får jag hjälp att förstå min egen historia, säger Carola Grahn som har tilldelats flera stipendium, däribland Svenska Byggnadsarbetareförbundets kulturstipendium.

Taggar: #Kommun, #Kultur, #Samiskt, #Politik
Kommun & Samhälle14 februari 2018

Folktandvården i Jokkmokk tar initiativ till ett bättre arbetssätt

Långa köer och tandläkarbrist – det innebär att vården måste leta nya sätt att jobba. I Jokkmokk har medarbetarna på Folktandvården på eget initiativ utvecklat ett nytt arbetssätt som gjort att de förkortat köerna avsevärt. – Det är ett jätteroligt sätt att arbeta, och våra patienter säger att det känns som om de har vunnit på Lotto, säger Ann-Louise Räty, som är enhetschef för Folktandvården i Jokkmokk.

Taggar: #Kommun, #Vård och omsorg
Visa fler nyheter