Samisk litteraturmässa drog folk från hela Sápmi

Berättandet stod i centrum på den samiska litteraturfestivalen Bágo in Books som arrangerades i november. Under några dagar erbjöds besökarna en mångfald av språk, engagerade panelsamtal, konserter, uppläsningar och andra aktiviteter. – Det känns faktiskt som att det bubblar, säger Henrik Blind, som utställningsdebuterade med bilder från sitt Instagramkonto under festivalen.

Taggar: #Kommun, #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Mötesplats

Inne på Ája flödade orden lika ymnigt som snön föll utanför, och stämningen var varm. Under två dagar fick samtalen om den samiska och nordliga litteraturen – och sinnelaget – vara i fokus, och det var ett antal namnkunniga författare, poeter, journalister och konstnärer från hela Sápmi som satt i soffan på scenen. Några av panelsamtalen fördes mellan Timimie Märak, Niillas Holmberg, Annica Wennström, Inga Ravna Eira, Mikael Niemi, Per Hansson, Henrik Blind, Malin Nord och David Väyrynen. Samtalen fördes om högt och lågt. Om var samisk och norrländsk litteratur befinner sig i förhållande till resten av världen, om samisk humor, om att hitta sin röst och återerövra sin historia, bland mycket annat.

- Berättandet har alltid varit centralt i det samiska, och de här dagarna har visat att det finns så många aspekter av berättandet, även sådant som jag inte har tänkt på själv. Det är så speciellt att möta samer från så vitt skilda områden. Man behöver inte förklara så mycket, det finns en förståelse hos alla som har en samisk bakgrund – och så pratar man utifrån det, säger Henrik Blind.

 

Henrik Blind har vernissage

Henrik Blind hade vernissage under Bágo in Books. Här i samtal med Johan Sandberg McGuinne.

 

Författaren och journalisten Nils-Henrik Sikku, som var en av arrangörerna, lyfter i likhet med honom upp mötena med andra skrivande och läsande människor under festivalen.

- Vi möttes över alla gränser. Det var medverkande och publik där från hela Skandinavien, och det blev lärorikt och väldigt fina upplevelser. Samtalen är viktiga, utan samtal får man inte närheten till andra. Översättarworkshopen som hölls under torsdagen var också en tvärkulturell upplevelse! Amatörer och professionella som möts kring samma text. När likasinnade får diskutera händer det någonting, säger Nils-Henrik Sikku.

 

Nils-Henrik Sikku

Nils-Henrik Sikku samtalar med fler deltagare på Bágo. Viddernas café stod för mat och fika under festivalen.

 

Uppläsningar och bokmässa

Invigningstalade gjorde Anne Wuolab, ordförande för den samiska författar- och skribentföreningen Bágo čálliid siebrie, och Gunnar Ardelius, ordförande i Svenska författarförbundet, som kunde konstatera att åtminstone sju av de tio programpunkterna för att stärka samisk litteratur har börjat förverkligas. Nils-Henrik Sikku nämner bokmässan som arrangerades av  Avki, samiskt resurscentrum i Gällivare, och fredagkvällens poesivandring runt Talvatis:

- Poesi och jojk i mörker och kyla, det var en stor upplevelse, och det är många som inte har fått uppleva mötet med littaraturen i naturen.

Under soarén som avslutade litteraturfesten fick gästerna lyssna till estradpoesi, uppläsningar och en konsert med den prisbelönte kompositören och jojkaren Johan Sara Jr.

- Det var en helt fantastisk avslutning, och så mycket glädje, säger Henrik Blind.

 

På väg mot samiskt litteraturcentrum

Under avslutningen tillkännagavs också att Postkodsstiftelsen tilldelat Bágo čálliid siebrie två miljoner kronor i arbetet att etablera ett samiskt litteraturcentrum i Jokkmokk, ett besked som möttes med stående ovationer.

- Vi hoppas att kunna markera att vi går in i en ny fas i arbetet med att etablera ett samiskt litteraturcentrum i Jokkmokk under vintermarknaden. Innan dess kommer vi att delta vid 100-årsjubileet av det första samiska landsmötet på svensk sida i Östersund, säger Nils-Henrik Sikku.

 

Fakta: Den samiska litteraturfesten Bágo in books kommer att genomföras under tre år. Läs mer om programmet och deltagarna 2017 på bagoinbooks.se. Henrik Blinds instagramkonto är @henrikblind.

 

Mikael Niemi

Mikael Niemi pratade om att lden nordliga litteraturen inte är på samma plats som den "storsvenska". Här i samtal med Inger Anna Ravna under ledning av Anne Wuolab.

 

David Väyrynen

David Väyrynen står för en av de mest uppmärksammande utgivningarna av poesi i år. Han samtalade med Pär Hansson och läste upp ett par dikter ur sin samling Marken.

 

Bokmässsa

Avka arrangerade en bokmässa i samband med Bágo in Books.

 

Annica Wennström

Annica Wennström samtalade om att skriva sin historia tillsammans med Nils-Henrik Sikku och Lars Mattsson, tillsammans med journalisten Elin-Anna Labba.

 


Publicerad: 2017-12-08 09:07. Ändrad: 2017-12-08 09:46.


Kommun & Samhälle02 januari 2018

Nytt internt dynamiskt nätverk av verksamhetskommunikatörer stärker Jokkmokks kommun

Ökad tillgänglighet, en stärkt demokrati och förbättrad konkurrenskraft. Fördelarna med en fungerande kommunikation är många. Ett led i arbetet med att stärka kommunorganisationens kommunikationsarbete och dialog med dess målgrupper är det nya nätverket av verksamhetskommunikatörer. Deltagarna är anställda i kommunens verksamheter och bolag och stärks i sin kompetens att jobba med budskap, sociala medier och genomtänkt och målgruppsanpassat innehåll.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle22 december 2017

Danyar kommer med julens budskap om ljusa drömmar och önskan om att ge till andra

Danyar Mohammed är van att bli intervjuad. Och han är van vid att få frågor om turerna kring hans uppehållstillstånd och det utvisningshot som han stod inför på grund av ett enkelt fel på lönen som snabbt åtgärdades. Danyar fick en tidig julklapp i år - ett besked om att få stanna i det Jokkmokk han kommit till att älska. – Jokkmokk är allt för mig. Allting, säger Danyar.

Taggar:
Kommun & Samhälle15 december 2017

”Jag tänker aldrig lämna Norrbotten” – Frithiof Stenvall om sin musik

Mitt i december släpper Tall Blonde sin nya singel "Under Attack". Det är en kraftfull singel, mer bombastisk än tidigare singlar signerade Tall Blonde och Frithiof. Men det norrländska vemodet lurar i bakgrunden. - Jag tror att det sitter lite i blodet, säger Frithiof Stenvall, sångare och låtskrivare i Tall Blonde.

Taggar:
Kommun & Samhälle14 december 2017

Unga entreprenörer tar plats på elevmässa

Självbiografier, renmärkesbok, logi för knallar och loppisbord - många idéer, som förädlats i produktutveckling och affärsplaner och tagits till färdig produkt - visades upp på Elevmässan Naturhjälpen. De engagerade gymnasieeleverna har haft hjälp av Ung Företagsamhet och näringslivsbolaget Strukturum i sitt arbete med sina UF-företag.

Taggar: #Företagsamhet, #Ung, #Utbildning, #Design & hantverk, #Barn, #Samiskt, #Innovationer
Visa fler nyheter