Utökade möjligheter för stipendier

Sedan 2015 har Jokkmokks kommun utdelat stipendier inom Barn-och Utbildningsnämndens område. Stipendiet har tilldelats personer som antagits till och påbörjat utbildningar mot lärare, förskollärare och fritidspedagog. -Nu utökas stipendiet till att även gälla för utbildningar mot samtliga yrkesområden där kommunen ser rekryteringsbehov, säger Caroline Johansson, personalchef vid Jokkmokks kommun. Stipendierna är en del i strategin för att underlätta organisationens framtida kompetensförsörjning.

Taggar: #Kommun, #Utbildning

 Varför stipendier?
På frågan om varför kommunen beslutat att dela ut stipendier, svarar Caroline att kommuner med lägre invånarantal ofta har svårt att lokalt rekrytera till tjänster där det efterfrågas specifik universitetsutbildning.
-Så är det för oss också. Alternativen blir då att ändra komptenskravet för tjänsten eller att anställa ”inpendlande” medarbetare som stannar under en begränsad tid, då de lever och bor i annan kommun än vår. Vi vill vända trenden så att de som väljer att arbeta med oss även väljer att leva och bo här. Ett naturligt steg är att uppmuntra människor som redan bor här, att utbilda sig inom områden där vi har framtida rekryteringsbehov.
De totalt elva stipendier man kan ansöka om riktar sig därför till våra kommuninvånare som är folkbokförda här sedan minst fem år tillbaka och som vill bo kvar, utveckla sitt kunnande och sedan arbeta hos oss.
Caroline vill också lyfta möjligheterna med att vi idag kan studera inom flera områden utan att behöva flytta.
-Med universitetsstudier på distans och med den teknik vi har tillgång till, är det idag möjligt att förena studier med att bo kvar i den egna kommunen.
Vilket är viktigt inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv, då det förut var många, särskilt kvinnor med familj och barn, som uppgav att de valde bort eftergymnasiala studier då det var förenat med flytt till annan ort.

Vad innebär stipendiet och hur ansöker man?
De totalt elva personer som beviljas stipendium får vid heltidsstudier vardera 3 000 kr per månad - under nio månader per år - samt en garanterad tillsvidareanställning i kommunorganisationen efter slutförda studier. Efter tre års anställning får varje stipendiat ytterligare en bonus med 30 000 kronor.
De studier som man kan söka stipendium för utgår ifrån organisationens rekryteringsbehov och kan därför komma att förändras under de tio år stipendietiden pågår.  Individuell prövning kommer att tillämpas.
- Tveka inte att ta kontakt med mig om du vill veta mer om stipendierna och regelsystemet runt dem.
Du når mig lättast via e-post
caroline.johansson@jokkmokk.se eller
via telefonen 0971-171 17.
Vi hoppas på många sökande, avslutar personalchefen Caroline Johansson.
 

 Observera att ansökningstiden för den som startat sina studier denna termin utgår 4 mars men fortsättningsvis kommer två ansökningstillfällen per år att tillämpas – vår och höst. Information om ansökningstiderna kommer att publiceras i lokal annonsmedia, sociala medier och här på jokkmokk.se.
Riktlinjer för stipendierna och blankett för ansökan hittar du här 
Information om vilka distansstudier som erbjuds i Jokkmokks kommun kan du få genom
Lapplands Lärcentra. 
 


Publicerad: 2018-02-20 10:41. Ändrad: 2018-02-20 12:20.


Kommun & Samhälle13 mars 2018

Utbildnings- och Arbetsmarknadsmässa 2018

Varmt välkommen till Utbildnings- och Arbetsmarknadsmässa, som går av stapeln den 27 mars 2018 kl. 12–14.00 på Folkets Hus i Jokkmokk. Går du i 9:an, gymnasiet, är arbetssökande, läser på Komvux, eller är intresserad av det utbud som finns?Under mässan kan du träffa utbildare och arbetsgivare från olika områden. Få inspiration och taggas till kloka framtida yrkes- eller utbildningsval. På mässan kan du träffa representanter från bl a: Strukturum, Folktandvården, Hälsocentralen, Jokkmokks kommun, Utbildning Nord, Lapplands Elnät, Lapplands Lärcentra, Samernas utbildningscentrum, LTU, Arbetsförmedlingen, Polisen med fler.

Taggar:
Kommun & Samhälle15 februari 2018

Konstnären Carola Grahn - från Jokkmokk till NewYork

I den myllrande kreativa mångmiljonstaden New York arbetar den jokkmokksfödda konstnären Carola Grahn för att förstå och synliggöra samiska frågor. På lite avstånd, omgiven av andra med urfolksbakgrund som också kämpar för sina rättigheter, klarnar hennes bild. – Här får jag hjälp att förstå min egen historia, säger Carola Grahn som har tilldelats flera stipendium, däribland Svenska Byggnadsarbetareförbundets kulturstipendium.

Taggar: #Kommun, #Kultur, #Samiskt, #Politik
Kommun & Samhälle14 februari 2018

Folktandvården i Jokkmokk tar initiativ till ett bättre arbetssätt

Långa köer och tandläkarbrist – det innebär att vården måste leta nya sätt att jobba. I Jokkmokk har medarbetarna på Folktandvården på eget initiativ utvecklat ett nytt arbetssätt som gjort att de förkortat köerna avsevärt. – Det är ett jätteroligt sätt att arbeta, och våra patienter säger att det känns som om de har vunnit på Lotto, säger Ann-Louise Räty, som är enhetschef för Folktandvården i Jokkmokk.

Taggar: #Kommun, #Vård och omsorg
Kommun & Samhälle29 januari 2018

Samiskt hantverk från grunden - här lär sig eleverna duodji

Det är på Samernas utbildningscentrum duodjitraditionerna lever vidare. På slöjdlinjen, en tvåårig utbildning i samiskt hantverk, får ett trettiotal elever i varje årskurs lära sig grunderna i att skapa i skinn och textil eller trä och horn . Somliga gör det för det personliga intresset, andra gör det för att det är vad de vill ägna sig åt i framtiden. Nu är det dags för oahppijvuosádis – lulesamiska för elevutställning – och slutredovisning av elevernas projektarbeten.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Samiskt, #Jokkmokks marknad
Visa fler nyheter