Jokkmokksföretagen står för länets bästa tillväxt

Jokkmokk är årets vinnare i utmärkelsen Bästa Tillväxt i Norrbottens län. Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna och gynnar kommuner med en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. – Jag tror att vi drar mycket nytta av de små och medelstora företagsetableringarna, var och en drar ett litet lass till det gemensamma, säger Roger Rimpi, VD på Samelandsresor.

Taggar:

Till Synas rankning bidrar alla aktiebolag i de olika kommunerna som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst. Priset går till den kommun i varje län med högst andel företag som uppfyller kraven på tillväxt.

I Jokkmokk utmärker sig tjugo bolag, verksamma inom allt ifrån handel och transport till besöksnäring, som uppfyller samtliga kriterier för tillväxt: de har ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst.

- Det går inte att peka på en enskild faktor i Jokkmokk som har gjort att det har utvecklats åt det här hållet, men det märks på olika sätt att vi går åt rätt håll. Det är jätteroligt och väldigt positivt, men det finns olika sätt att öka kapaciteten ännu mer. Det finns stor efterfrågan på Jokkmokk, säger Roger Rimpi, VD på Samelandsresor som är ett av de företag som uppfyller samtliga kriterier.

 

Roger Rimpi

Roger Rimpi, VD för Samelandsresor, menar att det går att öka kapaciteten ännu mer.

 

Kvalitetsstämpel för företagen

Doris Hedlund, VD för Hedlunds Bilfrakt, är glad över nyheten att de hör till ett av de utpekade företagen med god tillväxt:

- Jo, det stämmer ju att vi har ökat mycket! Vi utvecklats från att vara ett familjeföretag, och har utökat mer och mer. Nu har vi utökat vår personalstyrka och skaffat fordon.

Nyckelfaktorn i Hedlunds Bilfrakts framgångar ser Doris Hedlund som den tillväxt som sker i området – Hedlunds Bilfrakt har utökat sin sträcka från Luleå till Gällivare, och har gott om plogjobb denna snörika vinter.

- Det byggs mycket, som väggar och hus, och Vattenfall har sina byggprojekt, och det innebär att vi utökar våra affärer. Jag ser väldigt ljust på framtiden, vi fortsätter att stampa på, säger Doris Hedlund.

Syna, som utför undersökningen och gör rankingen, vill understryka att detta inte är en attitydundersökning, utan helt och hållet baseras på faktisk tillväxt hos företagen.

- Mindre företag är bättre på att hantera nedgångar. Vi har rört oss tillsammans, på bred front, och jag tror att det är därför vi ligger i topp. Jag är mycket positiv och stolt, framför allt över att Jokkmokk är ett superställe att driva företag på, säger Roger Rimpi.

Näringslivsbolaget Strukturums VD Ulf Hägglund menar att Synas utmärkelse är en kvalitetsstämpel för företagen.

- Det innebär att vi har professionella företag som jobbar med sin trovärdighet och leverans, som är stabila och som växer organiskt över tid. Det är bra att just det lyfts upp, och en inspiration för andra företag att utvecklas i samma riktning, säger Ulf Hägglund.

 

FAKTA: De tjugo bolag som utmärkt sig särskilt är Majtum Entreprenad, Stoorstålka, Jokkmokks Entreprenad, Vuollerim Invest, Lapplands Elnät, Restaurang Ájtte, När & Fjärr Transporter i Norrbotten, Hedlunds Bilfrakt, Kent Wilhelmsson i Jokkmokk, Årrenjarka Fjällby, Rolfs Skogsmaskiner, Bert Eriksson Skogsentreprenad, Samelandsresor, Jokkmokks Korv, Bagges Byggkonsult, Hotell Jokkmokk, Kåbdalis Skidliftar, Jokkmokks Värmeverk, Polaria Group och Hotel Akerlund.


Publicerad: 2017-12-15 13:30. Ändrad: 2017-12-15 13:38.


Näringsliv12 december 2017

Lena Viltok, en mästerlig Kaija Anstensen-stipendiat

Lena Viltok kan numera titulera sig som duodjimästare. Det har hon papper på. Hon är den första i svenska Sámpi som fått Svenska Hantverksrådets mästarbrev i duodji. Nu tilldelas hon även stiftelsen Kaija Anstensens Minnesfonds stipendium.

Taggar: #Naringsliv
Näringsliv11 december 2017

Christian Rimpi ser allmänningen som kraft i samhället

Skogsägande med samhällsansvar. Så skulle man kunna beskriva Jokkmokks allmänning, som under sin hundra år långa existens såväl förvaltat skog som bidragit till samhällsutvecklingen i Jokkmokk. I allmänningens historia finns såväl bidrag till idrottsorganisationer till avlöning för prästerskapet.

Taggar: #Naringsliv, #Företagsamhet
Näringsliv06 december 2017

Mångsidig entreprenör har vunnit stort miljonkontrakt

En känsla för Jokkmokk är vad som driver Tony Sundberg, grundaren av Lapplands Eltjänst som tagit sin verksamhet utanför länsgränserna, och sitt engagemang till så vitt skilda områden som utbildning och besöksnäring. – Jag har svårt att inte hoppa in i bra idéer, säger Tony Sundberg, som nyligen fått ett stort kontrakt med vindkraftsparken Markbygden Ett utanför Piteå.

Taggar: #Företagsamhet, #Utbildning, #Innovationer
Näringsliv04 december 2017

Jokkmokks Julmarknad tilldelas Sparbanken Nord – Framtidsbankens ”Årets initiativ”

Vid Sparbanksdagen 2017 tilldelades Jokkmokks Julmarknad Årets initiativ. "Genom resurserna i Framtidsbanken vill vi bidra till bygdens och människors utveckling och vara med att skapa framtidstro", säger Sara Kristiansson, kontorschef på Sparbanken Nord i Jokkmokk.

Taggar: #Naringsliv, #Företagsamhet, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Mötesplats
Visa fler nyheter