Linn Huuva delar sin matfilosofi i Tv-programmet Smaker från Sápmi

Den senaste månaden har SVT bjudit på en smakresa genom Sápmi. I fyra avsnitt har serien följt fyra matprofiler som berättat om sin relation till det samiska köket. Från Jokkmokk får tittarna ta del av Greta och Linn Huuvas vardag. Nätfiske av sik. Ta hand om en viltfågel. Stekning av blodplättar ute vid brasan.

Taggar: #Naringsliv, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Samiskt, #Besöksnäring, #Miljö, #Hållbarhet

- Det är tudelat att se serien nu. Det är både lite sorgligt och… ja, stärkande, att få se Greta. Jag tänker mycket på att det är så fina bilder av henne. Det är så väldigt vackra bilder! Om några år kanske jag kan ta till mig programmet på ett annat sätt, säger Linn Huuva, som förlorade sin mor under inspelningen av ”Smaker från Sápmi” och nu driver Viddernas Hus på egen hand.

Linn berättar att produktionen ringde till dem för att fråga om de ville vara med. De ville gärna ha med något av barnen också, säger hon, för att kunna visa kunskapsöverföringen mellan olika generationer. Bland bilderna som syns på tv-skärmen ser man Greta plocka ängssyra och flå en tjäder tillsammans med barnbarnen. Och i intervjuerna förmedlas en tillvaro där maten varit väldigt närvarande. Under Linns egen uppväxt var det självklart.

- På sätt och vis föds man ju till det man gör. Jag växte upp på en biodynamisk gård, och kretsloppet som fanns där var naturligt för mig. Jag tycker snarare att det är konstigt att man inte har ett hållbart tänkande. Det följde med hela vägen, från det att jag var liten.

Hur jobbar du själv med kunskapsöverföring?

- För mig är det viktigt att förmedla grundtanken att våra liv och jorden är ett kretslopp och att det finns med i det man gör. Att man försöker nyttja det man har i den mån det går, och att det inte ska synas i skog och mark att man har varit där. Eller att man ska fundera en stund extra på vad man plockar in i korgen när man handlar på affären, säger Linn.

- Jag tycker att det är viktigt att man för vidare de traditionella kunskaperna, och nu blir det kanske en större last på mig att genomföra det.

I serien uttrycker Linn att hon lever mycket i nuet och inte funderar så mycket på det. Men att fundera över sina val var något hon fick öva på under inspelningarna, säger hon. Linn berättar att hon vid inspelningarna av ”Smaker på Sápmi” fick lära känna nya sidor av sig själv.

- Ja, kanske var det så att jag halkade in på det här lite på ett bananskal! Men är det inte så i livet? Jag tror att livet leder in mig på de spår jag ska göra. Bara jag vet vad jag vill, så hamnar jag rätt.

Hur ser ditt nuläge ut idag?

- Jag är ganska duktig på att ordna så att jag har väldigt mycket runt omkring mig hela tiden! Jag hinner inte riktigt känna in ibland. Jag vill väldigt gärna vara i nuet, för att jag tror att jag presterar bättre då. Då ger jag mitt yttersta hela tiden, för det jag håller på med för stunden. Jag spårar inte iväg i vad jag ska hålla på med om ett halvår.

Under tiden för intervjun förbereder Linn Huuva för fullt inför det Midvinterblot som går av stapeln under Jokkmokks julmarknad – som julbord, fast ändå inte.

- Jag tycker att det är allra roligast, inom mat, att få göra specialevenemang och när det är skräddarsytt till kunder och vad de önskar. Jag tycker om att se till att de blir nöjda, att jag lyckas läsa av vad kunden vill ha. Jag har ganska höga krav på mig själv, och det jag gör är ju till för att jag ska må bra av det, men framför allt att kunden ska bli nöjd.

Vad hoppas du ska komma av ”Smaker av Sápmi”`

- Jag hoppas att det ska leda till mer kunskap kring den här typen av mat, och att folk ska inse hur fantastiskt fina råvaror vi har här uppe. Det ligger i tiden med traditionell mat, och inälvsmat, och det finns väldigt fina kunskaper kring det här. Men jag hoppas också att alla de som bor här får bättre självförtroende, att de ser hur fint det är här och att vi har rena och friska råvaror och härligt kött nästgårds, utan antibiotika. Finns det större rikedom än det?

 

Bild: Linn Huuva, Viddernas Hus, välkänd matambassadör i Sápmi.
Foto: Carl-Johan Utsi.

 

Mer info och kontaktuppgifter: www.viddernashus.se


Publicerad: 2017-11-28 15:02. Ändrad: 2017-11-28 15:12.


Näringsliv30 augusti 2018

Premiär för arktiskt hantverksöl

Efter ett års förberedelser, arbete och väntan på försäljningstillstånd har Jokkmokks Bryggeri börjat sälja sina produkter. 

Taggar:
Näringsliv20 augusti 2018

Skål och välkommen till Jokkmokks Bränneri

Magnus Kvickström blev Årets Företagare i Jokkmokk 2010 och 2017 efter sitt framgångsrika arbete med Jokkmokks Korv. Nu tar han nästa steg i sin företagsutveckling via Jokkmokks Bränneri.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Naringsliv, #Turism, #Kultur
Näringsliv29 juni 2018

Jan-Åke hittade tryggheten i Jokkmokk

Han lämnade alkoholen, tog bussen mot norr och fann kärleken och tryggheten i Jokkmokk. I dag driver Jan-Åke Sjöldfelt två företag i samhället.

Taggar: #Kommun, #Naringsliv
Näringsliv26 juni 2018

I Japan smakar Jokkmokk bäst

En japansk småkaka med ett namn som låter som Jokkmokk och en brevväxling som startade under tidigt 90-tal fortsätter att förbluffa. När kakföretaget YOKU MOKU jubilerar är det Jokkmokkstema som gäller. Nu vill dessutom staden Nikko, där huvudkontoret ligger, bli vänort med Jokkmokk.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Naringsliv, #Turism
Visa fler nyheter