Fjällträdgården – Jokkmokks unika fjällbotaniska trädgård

Ett litet stenkast från centrala Jokkmokk ligger Fjällträdgården, Jokkmokks egna arktiska trädgård som ligger som en prunkande oas längs den brusande Kvarnbäcken strax söder om sjön Talvatis. Kung Karls spira, fjällsippa och isranunkel är bara några av de många fjällväxter som frodas här. Under sommaren är Fjällträdgården öppen dagligen.

Taggar: #Turism, #Utbildning, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia, #Miljö

– Det känns som att jag går i Carl von Linnés fotspår när jag arbetar här, säger Ingrid Hellberg som sedan 2010 arbetar som trädgårdsmästare i Fjällträdgården.

Ingrid kommer ursprungligen från Hälsingland och brinner för att utveckla Fjällträdgården. En ny ”fjälltopp” är skapad för att ge än mer plats till växter som trivs i en alpin biotop och Fjällträdgården, som är en del av av Ájtte fjäll- och samemuseum har under dryga två decennier utvecklats till en miniatyrvärld som rymmer många av de ekologiska nischer man kan finna i den arktiska regionen och här finns myrmark, fjällhed, taigaskog, renbeteshed, videsnår och kalfjäll.

– Det tar lång tid att forma trädgården, berättar Ingrid.

– Kalfjället har varit en utmaning som vi arbetat med under lång tid. Jag fick inspiration från lågfjället Jarre från vilket man kan se fantastiska vyer. På fjälltoppen vi skapat kan man se växter som normalt växer i Sarek, fortsätter hon.

När vi besöker fjällträdgården i mitten av juni blommar isranunkel (ranunculus glacialis), en liten försynt blomma som är anpassad till arktiskt klimat och växer på hög höjd i Alperna, Karpaterna, Sierra Nevada, Island, Svalbard och Grönland. Det är också den blomma som innehar Skandinaviskt höjdrekord och har påträffats på 2055 meters höjd på Kebnekaise och 2370 meters höjd på Galdhøpiggen.

Isranunkel

Bild: Isranunkel, ranunculus glacialis - kan hittas på över 2000 meters höjd på Kebnekaise

I Fjällträdgården finns också många nyttoväxter som använts på olika sätt under historien representerade.

– Naturen är full av ätliga växter, berättar Ingrid.

Fjällkvanne och fjällängssyra är två exempel på växter som använts på olika sätt. Både som föda och för andra bruk. Fjällkvanne har använts för medicinskt bruk och att göra pipor och röka torkade kvanneblad var tidigare populärt bland barnen. Kvanne är en av våra äldst beskrivna nyttoväxter och omtalas redan i de isländska sagorna.

I Fjällträdgården står även Axel Hambergs Tjågnorisstuga. Hamberg, som var professor i geografi vid Uppsala universitet utvecklade i början av förra seklet byggtekniker för att uppföra fem lätta, men väder- och vindtåliga stugor i Sarekfjällen. Tjågnorisstugan uppfördes ursprungligen 1912 och testamenterades efter Hambergs död till Kungliga Vetenskapsakademin, som sedan överlät den till Naturvårdsverket. År 1967 flyttades Tjågnorisstugan till Jokkmokk och nu finns den att beskåda i Fjällträdgården.

– I den kan man se den speciella byggnadsteknik som Hamberg utvecklade i början av förra seklet – ett regelverk som in- och utvändigt täcks av galvaniserade plåtar, berättar Ingrid.

Under sommaren är Fjällträdgården öppen varje dag klockan 11 till 17 fram till och med 27 augusti. Vill man ha guidning går det att boka klockan 13 under tisdagar, onsdagar och torsdagar i juli och bokas genom Ájttes reception på telefon 0971-170 17

Mer information hittar du på Fjällträdgårdens webbplats


Publicerad: 2017-06-30 08:38. Ändrad: 2017-06-30 08:45.


Besökare01 augusti 2017

Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Efter en väldigt sen snösmältning har fjällvandringen kommit igång på allvar. Juli och augusti är högsäsong och i knutpunkten Aktse är det just nu hektiskt. Aktse som är ett gammalt samiskt fjällnybygge anlades under 1820-talet och brukar kallas för Porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av de mest kända fjällvyerna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia
Besökare12 juli 2017

Art and Design of Sápmi – en heldag av upplevelser med konst- och designfokus

Med start under andra halvan i juli, erbjuder ett antal samiska entreprenörer i Jokkmokk en hellång upplevelsedag på temat art and design of Sápmi. Heldagsupplevelsen är framtagen med syfte att ge en exklusiv och unik inblick i samisk konst, hantverk och design och är resultatet av ett unikt samarbete mellan samiska entreprenörer i Jokkmokk.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring
Besökare29 juni 2017

​Saltoluokta populära folkmusikfestival i väglösa Jokkmokksfjällen

Den 29 juni till 1 juli är det återigen dags för den omtalade och populära folkmusikfestivalen i väglösa Saltoluokta där konserter blandas med workshops i dans och jojk i dagarna fyra. Etablerade och folkkära lokala, regionala och mer långväga musiker skapar tillsammans en upplevelse där natur och kultur samsas som i en svartklubb ute i fjällbjörkskogen med unika världsarvet Laponia som backdrop.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring
Besökare29 maj 2017

Erikas stickade skatter i Jokkmokk under sommaren

Färggranna, tunnslitna, trasiga… Vantar har ända sedan tonåren fascinerat etnologen Erika Nordvall Falck i Jokkmokk. Särskilt vantar från norr. Ur sin samling har hon valt ut drygt etthundra till en utställning som hittills har setts av 25 000 personer. Nu i sommar finns den omfattande samlingen på Gamla Apoteket. Och självklart kan du på flera ställen i Jokkmokk köpa med en av Erikas sticksatser baserat på de lokala klassikerna.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk
Visa fler nyheter