​Saltoluokta populära folkmusikfestival i väglösa Jokkmokksfjällen

Den 29 juni till 1 juli är det återigen dags för den omtalade och populära folkmusikfestivalen i väglösa Saltoluokta där konserter blandas med workshops i dans och jojk i dagarna fyra. Etablerade och folkkära lokala, regionala och mer långväga musiker skapar tillsammans en upplevelse där natur och kultur samsas som i en svartklubb ute i fjällbjörkskogen med unika världsarvet Laponia som backdrop.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring

I år stoltserar arrangemanget med bland annat omtalade Sofie Livebrant, prisade kvintetten Jaerv som influeras av både jazz och pop, Krister Stoor med doktorshatt i jojk, fjärde generationens riksspelman Thuva Härdelin, Gålmuk med Jokkmokksrötter och Piteåduon Northern Indians som till vardags turnerar över hela landet.

Festivalen avslutas i midnattssol av kulturkrockarnas virtuoser – populära Evighetens Orkester musiken som kokar ihop musikupplevelser ingredienser från ett rumänsk bröllop, stomp swing à la Django, svartvit film baserad på finsk 50-tals tango och tornedalskt vemod som genomförs genom den sköraste balladen till det totala vansinnet.

Festivalen lockar och även i år är boendet på STFs anläggning fullbokat. Den som inte bokat in sig i tid tar med eget tält och njuter av en mer naturnära övernattning.

Utöver musikupplevelser i det fria erbjuds besökarna guidade turer på fjället – en topptur upp på Lulep Kirekau eller kanske en snällare variant till det samiska cafét vid sjön Pietsaure, utflykt med STFs båt MS Langas till Naturum Laponia – världsarvets informationscenter i dalgången upp efter Lule älv, en livlig surströmmingsskiva, utebar med oslagbar utsikt samt att det varje kväll dukas upp en middagsbuffé med lokala råvaror. Och glöm inte att testa STF Saltoluoktas egen öl som enbart kan köpas på plats – Tjáhppismuorjje!

''Redan på båten över Stora Lulevatten dyker fioler, nyckelharpor och flöjter upp ur alla hörn. Var och varannan medpassagerare plockar fram instrument ur väskorna och överröstar båtmotorn med schottis och hambo. Till och med en medsläpad sambo med fiolgnisselfobi måste le.'' Turist nr 2/2015

HELA PROGRAMMET (schemat är preliminärt och kan komma att ändras):

Torsdag 29 juni:
13.00 Öppningskonsert med Gålmuk
14.00 Danskurs med Frida Modig och Sara Lindström / Jojkkurs med Krister Stoor / viskurs med Mirja Palo
16.00 Konsert med Thuva Härdelin och Kristina Bergström
20.00 Konsert med Jaerv
21.00 Surströmmingskiva med olika artister. Måste förbokas, begränsat antal platser!

Fredag 30 juni:
09.00 Frukostkonsert med Northern Indians
12:15 Konsert på Naturum: Mirja Palo
13.00-14.00 Öppen Scen
14.00 Workshop i jojk/vis/dans
16.00 Låtar & Skrönor
20.00 Konsert med Stuoris ja Bálddonas
21.00 Dans

Lördag 1 juli:
08.00 Sjöfallstur
13.00-14.00 Öppen Scen
14.00 Workshop i jojk/vis/dans
16.00 Konsert med Ellinor Fritz och Leonor Palazzo 
20.00 Konsert: Sofie Livebrant
21.00-23.00 Dans i Matsalen
23.00 Avslutningskonsert: Evighetens Orkester

Kontaktperson: Johan Påve, fjällstationschef 070-688 17 70

svenskaturistforeningen.se/saltoluokta

Mer info om arrangemanget på: http://www.jokkmokk.se/Nyheter-och-Event/Kalender/Kultur-och-fritid/saltoluokta-folkmusikfestival/

 

BILD: STF Saltoluoktas årliga och populära folkmusikfestival med världsarvet Laponia och dess nationalparker i fonden. #saltofolk Foto: STF Saltoluokta/Marcus Elmerstad


Publicerad: 2017-06-29 08:35. Ändrad: 2017-06-29 08:38.


Besökare18 januari 2018

Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad
Besökare14 december 2017

Julmarknadsbilder

Jokkmokks julmarknad bjöd på vintrigt väder, många spännande arrangemang, värmande eldar, varm glögg, julbord, midvinterblot och en genuin och ombonad julstämning. Utemarknaden vid Lars Piraks torg var inbäddad i nyfallen snö och doftade av kokkaffe och varm glögg. Här har vi samlat några bildintryck från helgen.

Taggar: #Turism
Besökare10 november 2017

I Kåbdalis inför Levi – världscupträningen backstage

Under en oktobervecka varje år kommer världscuplagen, och några av världens främsta alpina åkare, till Kåbdalis för att träna inför världscuptävlingen i Levi, Finland. Och trycket blir större - i år har fler lag än någonsin velat komma till Kåbdalis. - Det här är en väldigt viktig träningsvecka för oss, säger Österrikes landslagstränare Pfeifer Marko, som tycker att stämningen i Kåbdalis för tankarna till julen.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Friluftsliv, #Sport, #Besöksnäring
Besökare08 november 2017

Jokkmokk den nordligaste kulturhuvudstaden i världen

Reseguideförfattaren och journalisten Madelaine Triebe pekar ut Jokkmokk som den nordligaste kulturhuvudstaden i världen för hantverket, marknaden och Samernas Utbildningcenter.

Taggar:
Visa fler nyheter