​Saltoluokta populära folkmusikfestival i väglösa Jokkmokksfjällen

Den 29 juni till 1 juli är det återigen dags för den omtalade och populära folkmusikfestivalen i väglösa Saltoluokta där konserter blandas med workshops i dans och jojk i dagarna fyra. Etablerade och folkkära lokala, regionala och mer långväga musiker skapar tillsammans en upplevelse där natur och kultur samsas som i en svartklubb ute i fjällbjörkskogen med unika världsarvet Laponia som backdrop.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring

I år stoltserar arrangemanget med bland annat omtalade Sofie Livebrant, prisade kvintetten Jaerv som influeras av både jazz och pop, Krister Stoor med doktorshatt i jojk, fjärde generationens riksspelman Thuva Härdelin, Gålmuk med Jokkmokksrötter och Piteåduon Northern Indians som till vardags turnerar över hela landet.

Festivalen avslutas i midnattssol av kulturkrockarnas virtuoser – populära Evighetens Orkester musiken som kokar ihop musikupplevelser ingredienser från ett rumänsk bröllop, stomp swing à la Django, svartvit film baserad på finsk 50-tals tango och tornedalskt vemod som genomförs genom den sköraste balladen till det totala vansinnet.

Festivalen lockar och även i år är boendet på STFs anläggning fullbokat. Den som inte bokat in sig i tid tar med eget tält och njuter av en mer naturnära övernattning.

Utöver musikupplevelser i det fria erbjuds besökarna guidade turer på fjället – en topptur upp på Lulep Kirekau eller kanske en snällare variant till det samiska cafét vid sjön Pietsaure, utflykt med STFs båt MS Langas till Naturum Laponia – världsarvets informationscenter i dalgången upp efter Lule älv, en livlig surströmmingsskiva, utebar med oslagbar utsikt samt att det varje kväll dukas upp en middagsbuffé med lokala råvaror. Och glöm inte att testa STF Saltoluoktas egen öl som enbart kan köpas på plats – Tjáhppismuorjje!

''Redan på båten över Stora Lulevatten dyker fioler, nyckelharpor och flöjter upp ur alla hörn. Var och varannan medpassagerare plockar fram instrument ur väskorna och överröstar båtmotorn med schottis och hambo. Till och med en medsläpad sambo med fiolgnisselfobi måste le.'' Turist nr 2/2015

HELA PROGRAMMET (schemat är preliminärt och kan komma att ändras):

Torsdag 29 juni:
13.00 Öppningskonsert med Gålmuk
14.00 Danskurs med Frida Modig och Sara Lindström / Jojkkurs med Krister Stoor / viskurs med Mirja Palo
16.00 Konsert med Thuva Härdelin och Kristina Bergström
20.00 Konsert med Jaerv
21.00 Surströmmingskiva med olika artister. Måste förbokas, begränsat antal platser!

Fredag 30 juni:
09.00 Frukostkonsert med Northern Indians
12:15 Konsert på Naturum: Mirja Palo
13.00-14.00 Öppen Scen
14.00 Workshop i jojk/vis/dans
16.00 Låtar & Skrönor
20.00 Konsert med Stuoris ja Bálddonas
21.00 Dans

Lördag 1 juli:
08.00 Sjöfallstur
13.00-14.00 Öppen Scen
14.00 Workshop i jojk/vis/dans
16.00 Konsert med Ellinor Fritz och Leonor Palazzo 
20.00 Konsert: Sofie Livebrant
21.00-23.00 Dans i Matsalen
23.00 Avslutningskonsert: Evighetens Orkester

Kontaktperson: Johan Påve, fjällstationschef 070-688 17 70

svenskaturistforeningen.se/saltoluokta

Mer info om arrangemanget på: http://www.jokkmokk.se/Nyheter-och-Event/Kalender/Kultur-och-fritid/saltoluokta-folkmusikfestival/

 

BILD: STF Saltoluoktas årliga och populära folkmusikfestival med världsarvet Laponia och dess nationalparker i fonden. #saltofolk Foto: STF Saltoluokta/Marcus Elmerstad


Publicerad: 2017-06-29 08:35. Ändrad: 2017-06-29 08:38.


Besökare01 augusti 2017

Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Efter en väldigt sen snösmältning har fjällvandringen kommit igång på allvar. Juli och augusti är högsäsong och i knutpunkten Aktse är det just nu hektiskt. Aktse som är ett gammalt samiskt fjällnybygge anlades under 1820-talet och brukar kallas för Porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av de mest kända fjällvyerna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia
Besökare12 juli 2017

Art and Design of Sápmi – en heldag av upplevelser med konst- och designfokus

Med start under andra halvan i juli, erbjuder ett antal samiska entreprenörer i Jokkmokk en hellång upplevelsedag på temat art and design of Sápmi. Heldagsupplevelsen är framtagen med syfte att ge en exklusiv och unik inblick i samisk konst, hantverk och design och är resultatet av ett unikt samarbete mellan samiska entreprenörer i Jokkmokk.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring
Besökare30 juni 2017

Fjällträdgården – Jokkmokks unika fjällbotaniska trädgård

Ett litet stenkast från centrala Jokkmokk ligger Fjällträdgården, Jokkmokks egna arktiska trädgård som ligger som en prunkande oas längs den brusande Kvarnbäcken strax söder om sjön Talvatis. Kung Karls spira, fjällsippa och isranunkel är bara några av de många fjällväxter som frodas här. Under sommaren är Fjällträdgården öppen dagligen.

Taggar: #Turism, #Utbildning, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia, #Miljö
Besökare29 maj 2017

Erikas stickade skatter i Jokkmokk under sommaren

Färggranna, tunnslitna, trasiga… Vantar har ända sedan tonåren fascinerat etnologen Erika Nordvall Falck i Jokkmokk. Särskilt vantar från norr. Ur sin samling har hon valt ut drygt etthundra till en utställning som hittills har setts av 25 000 personer. Nu i sommar finns den omfattande samlingen på Gamla Apoteket. Och självklart kan du på flera ställen i Jokkmokk köpa med en av Erikas sticksatser baserat på de lokala klassikerna.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk
Visa fler nyheter