Talvatis Stämningsbild höger
Gymnasieskola
 

BOKENSKOLAN 
-kommunal gymnasieskola,
 del av Lapplands gymnasium
 

 

NA-elever besökte Umeå Universitet

Forskaren Mikael Elofsson berättar om hur det går till att framställa nya läkemedel.

Bokenskolans NA-elever i kemilabbet.

Framställning av Paracetamol som är den verksamma substansen i många värktabletter.

Nilas och Reza visar upp sitt egentillverkade Paracetamol.

Krister Wiklund, tidigare elev vid Bokenskolan showar loss med flytande kväve.

Fredag den 23/5 besökte hela NA-programmet från Bokenskolan Umeå Universitet. Bland annat fick eleverna lyssna till två välrenommerade forskare som berättade om hur det går till när man framställer nya läkemedel och om vad nanoteknik egentligen är. Eleverna fick också testa själva genom att framställa läkemedelssubstansen Paracetamol i Universitetets fina kemilabb. Extra kul var det att få träffa den tidigare Boken-eleven Krister Wiklund som numera är forskare och lärare på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Krister showade loss med bland annat flytande kväve och supraledare. Stort tack till kemi- och fysikinstitutionerna vid Umeå Universitet som ordande ett riktigt intressant och roligt besök åt oss!

Text och foto: Björn Nordkvist

 
 

Resultatet från EU-skolvalet på Bokenskolan

 
 

Bokenelever uppmärksammas i NSD

 
 

Elever kan ta motorsågskörkort

 
 
Bokenskolan erjuder elever som går den samiska yrkesutbildningen och utbildningen till distributionselektriker att ta motorsågskörkort. Utbildningen krävs för alla anställda som ska arbeta med motorsåg från nästa årsskifte men den är även otroligt nyttig för den som använder motorsåg på fritiden. Inom Lapplands gymnasium - Bokenskolan är det yrkeslärare Hans Palmgren som är instuktör för motorsågskörkortet.
 
  
 

Presentation på kommunfullmäktige

Text och foto: Jonas Wiandt
 
JokkApp UF, Karolina Boman och Ingrid Henriksson, presenterar sin produkt Jokkmokkappen för Jokkmokks Kommunfullmäktige.
  

 

Bokenelever till SM i ungt företagande

 
Ingrid Henriksson och  Karolina Boman kommer att delta i SM i ungt företagande i Stockholm med sitt företag som utvecklat en app om Jokkmokk.
 
 

Skoter på friluftsdagen


Foto: Egon Lomakka
 
Elever och lärare från Bokenskolan körde skoter på friluftsdagen. Totalt körde drygt 20 skoterförare till Laddonsjön för att grilla hamburgare och njuta av vårsolen. 
 

Åk 8 och 9 från Vuollerim på besök

 
Elever som går åk 8 och 9 på Vuollerims friskola har tillsammans med elever från Bokenskolan arbetat praktiskt med naturvetenskap och teknik.
 
 

Besök från tidigare elev

Text och foto: Jonas Wiandt
 
Máté Veégh(Ungern) var utbytesstudent på Bokenskolan läsåret 2006-2007. Máté föreläste för IM-Spr m.fl. om Ungern och hur det var att vara utbytesstudent i Jokkmokk och Sverige.
 
 

 

Bokenskolan flaggar på den samiska nationaldagen

 
Bokenskolan uppmärksammar den samiska nationaldagen.
 

Samiska programmet gör studiebesök

 
Text och foto: Marja Labba
 
Samiska programmet har varit på studiebesök där eleverna fick lära sig lite mer om renen och framför allt hur man arbetar med härkar, tama renar.
 
  

Mat och kultur

Text och foto: Jonas Wiandt
 
Kursen Mat och Kultur (Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering) Lagom till starten av Jokkmokks år som Matlandshuvudstad går kursen med den lokala benämningen Mat och Kultur in i ett mer praktiskt skede. Under vårterminen kommer vi att utforska olika matkulturer och omsätta teori i praktik. Det första praktiska resulterade i en utmaning med tema en svensk klassiker; Pytt i Panna.
 
 
  

Luciafirande på Bokenskolan

 
Luciamorgonen startade med luciatåg och fika för alla på skolan.
 
  

UF-elever på Strukturum

Text och foto: Jonas Wiandt

Bokenskolan har idag 9 UF-företag. De fick möjligheten att presentera sig för lokala företagare på fredagskaffet som Strukturum i Jokkmokk AB anordnar varje fredag.

 

Boliden visade Aitik för teknikelever

Filip och Felipe vid en av truckarna som kör malm till krossen.
 
 
I dagbrottet finns en mängd gigantiska maskiner, här en enorm hjullastare.
 
 
Elever från teknikprogrammet årskurs 1 på Bokenskolan, Välkommaskolan och Laestadiusskolan har gjort ett studiebesök vid Aitikgruvan. Besöket startade med att vi samlades i besöksrummet för att titta på en film och Bolidens personalansvarige berättade om företagets behov av att anställa ungdomar i företaget. Eleverna fick kort information om vilka löner och arbetsvillkor man kan förvänta sig som nyanställd. Därefter bjöd Boliden på paltlunch i personalrestaurangen. Efter lunch fick eleverna åka en rundtur med flera stopp på olika platser i anläggningen.
 
 
 
 
 

Var med i flugskolan

 
Elever som läser naturvetenskaplig specialisering gör experiment med bananflugor (drosophila). Följ med i flugskolan på denna länk:
 
 

"Jag älskar mina renar"

Elever från det samiska yrkesprogrammet har medverkat i radions P3.
 
 

 

Naturguidning

 


Vi inledde vår resa genom att besöka Gállok. Det var trevligt att träffa aktivisterna. Av en slump så var SVT, oddasat och sameradion samtidigt där. Några av lärarna och eleverna blev intervjuade och sade sin mening om vad de tyckte om gruvbrytningen.

 
Upp på Skierfeklippan
 
 
Sedan besökte vi även Kvikkjokk, men före det så gjorde vi ett studiebesök i Årrenjarka. I Kvikkjokk blev guidade i deltat av naturguiden Björn Sarstad, gjorde studiebesök hos STF samt vandrade upp på Sjnjerak.

Uppstartresa för samiska programmen

 
 
 
 
1:a September gjorde samiska programmen en uppstartresa till kronogård. Dagen efter så berättade Rune Stokke Udtja sameby om deras senaste projekt som handlsde om hur mycket kalvar som björnen tar under barmarkstiden. Det var väldigt intressanta svar som forskningen tagit fram. Efter föreläsningen fick vi följa med till Runes arbetsplats inne i Robotfältet. Robotfältet är ett område som inga utomstående får vistad i, det är bara de samebyar som bedriver renskötsel som får vistad där. Vi besökte bl.a Udtja by. Det som är speciellt med denna by är att många byggnader är bevarade och restaurerade. Den äldsta byggnaden är från 1800-talet.

Teambuilding

 
Bokenskolans studieförberedande program har startat läsåret med teambuildning för att nya och gamla elever ska lära känna varandra.

Näringslivets röster

Vattenfall Vattenfall Sirges sameby
x
Lundqvists el Primärvården Northland Resources

Här berättar företagsledare och andra ansvariga om behovet av bra gymnasieutbildningar och om ungdomarnas framtid här uppe hos oss.

Elevröster om Bokenskolan

Vattenkraftteknik

 

Vattenkraftteknik

 

Naturvetenskapliga programmet

 

Naturvetenskapliga programmet

 

Samiska gymnasieutbildningar

 


Kontakta skolan


Storgatan 57,
962 31 Jokkmokk
Telefon: 0971 - 172 30
Fax: 0971 - 552 15
Bokenskolan@jokkmokk.se

Karta för att hitta till skolan

  Information about Bokenskolan in English

 


Gymnasieskolorna i Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala samarbetar och bildar tillsammas Lapplands gymnasium.

  
 
 
 
 Publicerad: 2014-06-17 15:49:10
Redaktör: Martin Andersson, Wivi-Anne Mulk
Ändrad: 7 december 2006 © Jokkmokks kommun. Adress: Västra Torggatan 11, 962 85 Jokkmokk.
Tel: 0971-170 00. Fax: 0971-172 01. Email: kommun@jokkmokk.se Ansvarig utgivare: Jokkmokks kommun