tisdag
8
december
2020

Inställd konsert: David Väyrynen och Norrbotten NEO

Skulle ha spelats på Församlingshemmet tisdag 8 december 2020 kl. 19.00

Norrbottensmusiken har meddelat att på grund av de nya restriktionerna kring Covid-19 i Norrbottens län måste turnén med Norrbotten NEO och David Vayrynen tyävrr ställas in.

 - - - - - 

Ursprunglig information om konserten:

Det uppstår något alldeles särskilt när poesi och musik möts. David Väyrynen och ensemble Norrbotten NEO gjorde två omtalade föreställningar 2018. Nu är de tillbaka igen.

David Vayrynen. Foto Daniel OlaussonDavid Väyrynen. Foto: Daniel Olausson

Poeten David Väyrynen gjorde succé med diktsamlingen Marken som kom 2017. Texter som lyfter fram det karaktäristiska med Malmfältens människor, hur de är och varför de har blivit som de har blivit. Just texterna om Malmfältens folk är också anledningen till att David Väyrynen tilldelades Birger Norman-priset i år.
   – Här finns en lite svartsynt inställning till livet, men också humor.

   Det är viktigt för David Väyrynen att texterna är kommunikativa och inte tyngs av högtravande svårbegriplighet. För Marken fick han det prestigefyllda stipendiet Rubus Arcticus av Region Norrbotten, och även NSD:s kulturpris 2017 med motiveringen: ”Diktar kraftfullt, likt en gudlös laestadianpredikant, om de gamla värdena som håller stånd mot konsumtionssamhället”. Texterna blandar fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor.

   David Väyrynens sceniska möte med Norrbotten NEO där texterna varvas med musik kan för många vara en brygga till att få uppleva något nytt.
   – Jag vill fortsätta spinna vidare på idén att det som är lite oborstat får vila mot – eller välta! – det där samtida konstmusikaliska, fina, som oförtjänt blir bortvalt för att folk ser tröskeln som högre än vad den är. Vid vår konsert i Kangos hade vi cirka 65–70 personer i publiken. Det är omkring tjugofem procent av alla som bor där, så det verkar fungera.

   Texterna som David Väyrynen är färd med att skriva för de kommande föreställningarna tillsammans med Norrbotten NEO går i Markens anda och kommer med all sannolikhet att ingå i en framtida samling
  
– Vi försöker välja musik som både understryker, kontrasterar och inbjuder till eftertanke när vi jobbar med poeter. En utmaning, men ibland får vi till det, säger Mårten Landström, pianist i Norrbotten NEO.

Biljettinformation:

Max 50 platser i salen. Förköp säljs på Jokkmokks bibliotek:

Förköpspris 200 kr. Vid entrén (om biljetter finns kvar): 250 kr

Arrangör: Jokkmokks kommun, Kultur & Fritid


Publicerad: 2020-09-14 17:28. Ändrad: 2020-11-12 13:09.


söndag
24
januari
2021

Preliminärt: Konsert med Marja Mortensen och Norrbotten Big Band

Folkets Hus i Jokkmokk, söndag 24 januari kl. 19.00