Vintersolståndet ska firas in med nytt event

Firandet av Vintersolståndet ska bli den nya insparken för julen. En unik konstinstallation, skidsprint och Tall Blonde är tre av premiärens höjdpunkter.

Taggar:

Det är kultur- och fritidsfunktionen som ligger bakom den nya satsningen. Tanken är att bjuda Jokkmokksborna och tillresta en stämningsfull öppning av julveckan.

”Vi tänker att den ska bli årligt återkommande. Vi tror att det kan vara mysigt att ta en liten paus i julstöket, träffa lite andra och koppla av lite. Programmet är ganska kort i tid just av detta skäl, att det ska bli ett litet avbrott, berättar fritidschefen Ann Enberg.

Programmet denna premiär för Vintersolståndet utspelar sig till största delen på Talvatis is där det blir eldar, grillning, musik och tal samt Julsprinten på skidor som arrangerat av Jokkmokks SK med målgång mitt i festområdet, som kommer att ramas in på ett helt unikt och mycket speciellt sätt. En nederländska textilkonstnären Wies Noest kommer nämligen att bygga upp grunden till hela projekt Vintersolståndet genom att fylla sina tygverk med luft. De sju-åtta meter höga, färgsprakande formerna kommer att viktlöst ses sväva högt över Talvatis snö och is och bilda en ”levande” cirkel runt samlingsplatsen.

”Ingenting förblir oförändrat, likadant. Allt är och stannar i förändring och rörelse. Det som är långt bort kommer nära, det som är litet blir stort, det som ser stängt ut öppnar sig”, så beskriver Wies Noest den visuella upplevelsen av sitt konstprojekt.

Vintersolståndet avslutas efter eventet på Tavatis med en gemensam vandring till Bio Norden via en väg av marshaller och med ett knippe eldshowsartister längst fram, där Tall Blonde (tidigare känd som Frithiof) och Lirre K.

Inget inträde någonstans, dessutom.

Bilden. En av Wies Noest praktfulla tyginstallationer.


Publicerad: 2018-12-14 18:33. Ändrad: 2018-12-14 18:33.


Upplev & Göra09 januari 2019

Jokkmokk har en alldeles egen isbana

Talvatis är ett populärt mål för utelivsnjutare även vintertid. Nu står dessutom isbanan färdig att ta en promenad, eller varför inte en sparktur, på.

Taggar:
Upplev & Göra04 december 2018

Vill du vara med i Kernells nya film?

Amanda Kernell är regissören bakom Sameblod. I januari 2019 spelar hon in sin nya långfilm. Vill du vara med, så har du chansen nu.

Taggar:
Upplev & Göra20 november 2018

Linnea skriver människor till liv i Ӕdnan - som tilldelats det prestigefulla Augustpriset

En uppmärksam tystnad mötte författaren Linnea Axelsson på det samiska biblioteket i Jokkmokk, när hon med återhållsamt tonläge läste ur och berättade om sin senaste bok Ӕdnan. Boken som nominerades och tog hem det prestigefyllda Augustpriset i kategorin årets svenska skönlitterära bok.

Taggar:
Upplev & Göra24 oktober 2018

Vuollerimbadet är öppet igen

Efter en tid av reparationsarbeten är nu Vuollerimbadet öppet igen. Nytt för året är att det allmänna badet är flyttat till Vuollerim under den tid Östra skolans sim- och sporthall renoveras. Om du vill boka en badtid ringer du kultur- och fritidskontoret: 0971-17335, 17203. Biljetter till det allmänna badet köper du i förväg på biblioteket. Badmästare Per-Erik Rim hälsar alla badsugna i Jokkmokks kommun hjärtligt välkomna!

Taggar:
Visa fler nyheter