Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv

Anneli är född och uppvuxen i Jämtland i Handölsdalens sameby och flyttade till Jokkmokk 2012 när hon träffade sin nuvarande man.
- Jag älskar Jokkmokk: naturen, människorna och den familjära mentaliteten. Den samiska kulturen är stolt och levande och det finns en kreativ anda här som lockar människor, säger Anneli.

Anneli, som i grunden är journalist, bodde tidigare i Tärnaby där hon arbetade med samisk upplevelseturism och som chefredaktör för den samiska ungdomstidningen Sáminuorat, numera Nuorát. Där startade hon webshopen Fjällriket och när hon flyttade till Jokkmokk öppnade hon butik i en liten lokal på Porjusvägen.  

- Det var en butik med väldigt oregelbundna öppettider eftersom jag även ville ägna tid åt renskötseln. Men när pandemin bröt ut, behövde jag ta ett beslut om att antingen lägga ner eller utöka. Då hade jag tur att få ta över den fantastiska lokalen i gamla Björkmans så det fanns ingen tvekan om att flytta verksamheten. Det har varit otroligt mycket jobb, och även en del tårar men det har varit ett jättelyft för verksamheten. Och jag får träffa trevliga människor varje dag. 

Inom en snar framtid hoppas Anneli kunna inreda en av butikens hörnor till en informationsplats om samiskt liv och kultur idag. Hon säger att det finns ett stort sug och även en förväntan bland dem som besöker Jokkmokk att veta mer om den moderna samiska kulturen.

Gå gärna till Annelis butik, även om ni inte kommer att handla något, träffar ni Jokkmokks trevligaste vovve, den pensionerade renvallaren Tjorri. Den verkligen älskar människor.


Publicerad: 2022-03-11 12:11. Ändrad: 2022-03-11 12:11.


Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Näringsliv29 juni 2020

Företagskollen: Nilsons har hittat hem

Stig Nilsson kommer från en släkt av åkare. Själv har han provat på lite andra vägar i yrkeslivet innan han hittade hem till Jokkmokk igen. Just nu ger hans företag Nyborgsområdet nytt liv med nya tomter som genererar nybyggda hus.

Taggar:
Visa fler nyheter