Etableringar i skogslandet lockar besökare från när och fjärran

Det är inte enbart de fjällnära delarna av Jokkmokks kommun som lockar etableringar och besökare. Skogslandet söder om Polcirkeln attraherar också. Lapland Retreat i Snesudden är ett exempel, paret Hopps tre stugor i Sudok – ett annat.

Taggar:
”Det är ett fantastiskt landskap och miljö här. Min man och jag hade paddlat kanot upp från Dalsland och norrut i mitten av 2000-talet och när vi kom hit så var vi fast. 2008 startade vi verksamheten och vi har varit fullbokade sedan dess. Det är så många som tycker som oss”, skrattar Martina Hopp som med stor entusiasm berättar om det första stugbygget som i dag har vuxit till tre, om den samverkan med draghundsföretaget Frosty Trails från Koskats som startades upp för ett par-tre år sedan och om framtiden. Och om de fantastiska människorna som finns i bygden.

”Vi ska inte bygga mer i alla fall. De som kommer hit vill inte ha en camping, de vill ha ensamhet, avskildhet och nära till naturen. Vi har stövlar och snöskor, vi har tält och annat som vi kan låna ut och Frosty Trails kör veckoturer med sina hundar. Sedan vill vi visa alla våra fina delar av kommunen också, naturligtvis. Vi kommer väldigt långt med samverkan. De som finns här i byn ställer upp på oss och har gjort så hela tiden, det är fantastiskt”, fortsätter Martina som tillsammans med maken Stephan lämnade sitt liv i Tyskland för att köpa systrarna Anderssons hus i Sudok 2007. Tanken var att flytten skulle bli av i samband med pensionering, men det blev inte riktigt så.

”Nej, det gick inte, vi kunde inte vänta och vi har aldrig ångrat oss. Det här var det bästa vi kunde ha gjort”, konstaterar Marielle vars resa är enkelt jämförbar med den resa som det franska paret Thierry Juge och Maëlle Botrel gjorde – som landat i Snesudden, efter samma allfarväg. Bara lite längre ”innåt land”. För dem började det med bygget av en bastu vid sjön Mörttäsket, vilket fick byborna att fundera en del på vad som egentligen var på gång – något som tämligen snabbt stod klart, en etablering för besöksnäringen.

Paret slog sig ner i Snesudden under sensommaren 2018. Först byggdes, som sagt, bastun, i vilken paret bodde under vintern, samtidigt som campens övriga byggnader uppfördes. Nu skriver vi vintern 2019 och paret är redo att ta emot de första gästerna som vill besöka dem under den mörkaste och kallaste årstiden. Intresset är märkbart stort, anläggningen finns med i Svenska Turistföreningen vilket gett dem ett naturligt skyltfönster mot svensk turism. I övrigt har marknadsföringen varit tämligen blygsam än så länge och inledningsvis har gästerna främst varit från Frankrike och Tyskland.

Thierry och Maëlle riktar även de in sig på mindre grupper där alla bor i samma stuga och tas med på olika naturupplevelser som fiske, vandring och cykling sommartid avlöst av snöskovandring och pimling, bland annat, under vintern. Ingen ström finns att tillgå utan det handlar helt enkelt och det enkla självhushållet, lugnet, friden och avkopplingen från uppkopplingen.
De första grupperna för vintern bokades in redan under sommaren och de möts av eld i kaminen, mat lagad på gasspis eller vedeldad ugn, bastubad och sällskapsspel. Plus då de olika utfärderna.

Paret beskriver även etableringsvägarna som enkla och smidiga. Inga stora byråkratiska kringelkrokar som ställde till det.

Hotel Vuollerim/Gästgiveriet är även en central punkt för en lång rad aktiviteter i den natursköna omgivningen. Hotellet drivs gemensamt av 150 delägare och det har tagits fram verksamhet med fokus på lokala råvaror i maten samt lappländsk vardaxlyx där du som turist, konferensgäst, familj eller enskild besökare får möte en bygd som sedan årtusenden formats av samverkan och entreprenörskap.

Under 2020 adderas Älvarnas hotell som just nu är i slutfasen av en omfattande renovering vilket betyder ytterligare 23 rum att tillgå för intresserade gäster. Hemester ligger i tiden och satsningen i Vuollerimbygden går helt i linje med detta. Som gäst eller besökare kan du uppleva kraftverkssamhället Messaure, besöka Mats Mattsson och hans fjällkor i Norrvik och ljusets by Kuouka eller varför inte fascineras av Luleälvens sidoflöden vid Skönstorp.

Kalludden, Porsi, Avaudden, Kimajaure, Padjerim, Kronidan, Kåikul, Kilkok, Storbacken, Storbackstjärn och Sudok bjuder även de på skiftande upplevelser och unika besöksanledningar. Allt i skogs- och älvlandet i den södra kommundelen som har möjligheterna och förutsättningarna att fortsättningsvis bidra till en växande besöksnäring i Jokkmokks kommun.
 
Bilden. Lapland Retreat erbjuder enskildhet mitt i ett storslaget skogslandskap.
 
 
 

Publicerad: 2019-11-17 17:46. Ändrad: 2019-11-21 16:56.


Näringsliv11 mars 2022

Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Visa fler nyheter