SM-guld och VM-brons till Vuollerim

Norrbottens enda guldmedalj på årets upplaga av SM i Mathantverk, där 450 produkter i olika klasser tävlade, gick till Vuollerim. Mathantverkshusets färskost av fjällkomjölk med hjortron och kvanne blev juryns absoluta favorit. Utlåtandet blev “Kärlek på bit”.

Taggar:

Men inte nog med det. Den 3 november 2018 vann Fjällko-osten Gärda från Vuollerim VM-brons i klassen för nya ostar på Ost -VM, World Cheese Award, i Norge, där 3 472 ostar från 41 länder tävlade.Agnes Otterbech som arbetar i mejeriet, mjölkgårdens driftansvarige Vladan Bozic och Karina Lindh, VD Mathantverkshuset, är euforiska efter prisregnet.
”Vi ville göra en smakrik färskost men inte med vitlök och peppar. I samarbete med Eva Gunnare från Essense of Lapland har vi testat olika smakkombinationer, osten med hjortron och kvanne blev även vår favorit”, säger Agnes Otterbech.

”När vi vann SM-guld hade vi inte hunnit ladda upp lagret av färskosten, men nu har vi hunnit ifatt efterfrågan. Och VM-bronset, ja det är helt fantastiskt”, säger Karina Lindh.

Hemligheten bakom framgången är ingen hemlighet.
”Det är ingen slump utan ett idogt arbete med kvaliteten på fjällkomjölken, de renrasiga fjällkornas hälsa och utvecklingsarbete från grunden. Att Vladan arbetar både på gården och deltar i osttillverkningen är en tillgång för det systematiska kvalitetsarbetet i hela kedjan”, säger Agnes Otterbech. Samverkan mellan gården och Mathantverkshuset är verkligen en framgångsfaktor.

Stor efterfrågan

Fyra dagar i veckan producerar det lilla mejeriet ost. Produktionen är cirka 200 kilo i veckan, i huvudsak hårdosten Gärda och färskgräddad fjällkoost /kaffeost, samt produkter som färskost och yoghurt. Osten Gärda har fått sitt namn efter en unik fjällkolinje med anor tillbaka till tidigt 1800-tal. På mjölkgården finns nu tre generationer ”Gärdor” som alla bidrar till den lika unika osten. Efterfrågan på Gärdaost är stor.   
”Vår förhoppning är att de ska vara mogna till jul”, säger Agnes Otterbech.

”Det nya ostlagret är väldigt bra. Ostarna får en naturlig lite rödaktig färg”, säger Vladan Bozic nöjt.

Nya produkter och nya möjligheter

Just nu utvecklar mejeriet en hyvlingsbar fjällko-ost med två-tre månaders lagringstid.
”En med naturell smak och en med örter från Lappland, men vi avslöjar inte vilka ännu, säger Agnes Otterbech hemlighetsfullt.

Några av Sveriges största grossister ser nu till att ost från Vuollerim sprids i landet. Stockholm har sina försäljningsställen och Göteborg och Malmö står på tur.
”Vårt SM-guld och VM-brons öppnar ofantligt många möjligheter”, konstaterar Karina Lindh.

Bilden: Karina Lindh, Agnes Otterbech och Vladan Bozic, Mathantverkshuset Vuollerim Delikatesser.

Text och foto: Irene Lundström/Byatryck


Publicerad: 2018-11-06 09:08. Ändrad: 2018-11-06 09:17.


Näringsliv15 november 2018

Jokkmokk trea i tillväxtundersökning

Jokkmokks placerar sig som trea i Norrbotten i SYNAS undersökning av bästa tillväxt för företag 2018.

Taggar:
Näringsliv13 november 2018

Kåbdalis får drivmedel i pumparna

Kåbdalis expanderar kraftigt och nu ska det snart gå att tanka i byn igen. Efterlängtat av många, inte minst för näringsidkarna och skoterfolket.

Taggar:
Näringsliv07 november 2018

Evas vilda växter ger SPA sin egen smak

Jokkmokks egen kulturguide och matkreatör Eva Gunnare har inte minst gjort sig känd som örtinspiratör. Nu har hennes örtkunskap inspirerat ett Luleåföretag att utveckla sitt SPA-koncept.

Taggar:
Näringsliv02 november 2018

Åkerlunds blir med Brasserie

Hotell Åkerlund spurtar på med den sista etappen i renoveringen – bar och restaurang. 23 november slår Brasserie á la Åkerlund upp porten.

Taggar:
Visa fler nyheter