Donation gav Ájtte världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Först en unik samling föremål från två privata samlare. Sedan en donation på 500 000 kronor. Detta betydde att Ájtte, Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, 2017 kunde skapa en unik, permanent utställning.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt

Två privata samlare från skånska Svedala, Eva och Jan Bergfelt donerade under hösten 2016 en världsunik samling med 100-tals samiska slöjdföremål, duodji av högsta klass till Ájtte i Jokkmokk.

Eva och Jan Bergfelt har under många år haft ett stort intresse för den samiska kulturen i allmänhet och för samiskt hantverk i synnerhet och samlingen de valde att donera till Ájtte, innehåller föremål från de absolut främsta samiska slöjdarna och hantverkarna.

För Ájttes chef Kjell-Åke Aronsson kom beskedet om donationen, den där dagen i slutet av 2016, närmast chockartat.

-Ájtte skulle aldrig ha råd att köpa in en samling med så dyrbara föremål. Donationen stärker Ájtte, som med dessa föremål sannolikt innehar världens förnämsta samling av samiskt konsthantverk, duodji, konstaterade han.

I samlingen som donerats ingår hård slöjd i trä, horn, rot och silver men också mjuk slöjd i material som skinn, päls, tyg och garn och såväl manliga som kvinnliga slöjdare finns representerade. Samlingen visades i en tillfällig utställning under Jokkmokks marknad 2017 för at sedermera bli en del i en permanent utställning där föremålen ska sättas in i en historisk samisk kontext där nya konsthantverksföremål ska speglas mot äldre samiska bruksföremål.

Ájtte fick samtidigt ytterligare en privat donation. Nu handlade det om 500 000 kronor från en anonym givare. Pengar som använts för att skapa den permanenta utställningen.

-Det är naturligtvis helt fantastiskt. Det är av mycket stor betydelse att dessa föremål bevaras för framtida generationer, menade Kjell-Åke Aronsson

Föremålen kommer även ha en viktig funktion i det samarbete Ájtte har med den unika slöjdutbildningen vid Samernas utbildningscenter, som lockar samiska hantverkare och designstudenter från hela Sápmi. Ájttes världsunika samlingar kommer dessutom att stärka besöksnäringen ytterligare.

Ájtte betyder Förrådsbod på lulesamiska. Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige och har årligen cirka 40 000 besökare.

Föremål från den unika samlingen


Publicerad: 2017-01-26 09:30. Ändrad: 2019-02-19 17:45.


Besökare12 mars 2024

Årets marknad blev välbesökt

Besökssiffran för Jokkmokks marknad 2024 har kommit, och årets marknad hade 48 560 besökare. Uträkningen baseras precis som tidigare år på Trafikverkets mätningar.

Taggar:
Besökare15 februari 2023

Årets marknad lockade 46.052 besökare

Det blev en bra Jokkmokks marknad 2023, såväl sett till vädret som till antalet besökare. Antalet besökare på årets marknad, den 418:e i ordningen, var 46.052 personer.

Taggar: #Turism, #Jokkmokks marknad
Besökare09 januari 2023

Välkommen till Jokkmokks marknad 2023!

Efter två år med restriktioner och digitala marknader ser vi nu fram emot att kunna välkomna besökare från hela världen till Jokkmokk och den 418:e marknaden, mellan den 2:a och 4:e februari 2023.

Taggar: #Turism, #Jokkmokks marknad
Besökare05 oktober 2020

Nyheter nere på Arctic Camp Jokkmokk

I sommar blev äntligen den nya äventyrsgolfbanan färdig nere på Arctic Camp Jokkmokk, ett projekt som campingchefen Pia Emretsson velat genomföra i flera år. “Ett Jokkmokk i miniatyr” är beskrivningen av golfbanan på deras webbplats och längs med banan får man bland annat besöka polcirkeln, vintermarknaden, portalen in till campingen och förstås se renar, hjortron och en och en annan svamp.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Besöksnäring
Visa fler nyheter