Kreativ kulturell kommers - Jokkmokks marknad

Jokkmokks marknad är med sin drygt 400-åriga historia en av de äldsta årligen återkommande marknaderna i Sverige. Här möts människor från när och fjärran för att under midvinterns polarljus i dagarna tre uppleva handel, kultur och kreativitet.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad

För Jokkmokkarna är Jokkmokks marknad det egentliga Nyåret. Det är då det gamla året läggs till handlingarna och det nya rings in. Jokkmokks marknad är navet runt vilket en stor del av Jokkmokks identitet och själ kretsar, en institution som med sina dryga 400 år uppnått en respektabel ålder, men som sjuder av ungdomlig spiritualitet och vitalitet.

Med sina 1500 meter av marknadsstånd, kan Jokkmokks marknad erbjuda ett stort utbud av lokalt och småskaligt mathantverk, kläder, hantverk, skinnprodukter med mera. Jokkmokks marknad är dock så mycket mer än en traditionell marknad; den har idag mognat till att bli en av de viktigaste mötesplatserna för kulturella och kreativa näringar på nordkalotten.

Regionens viktigaste event för kultur och kreativitet?

Varje år arrangeras ett stort antal seminarier, föreläsningar, konserter, konst- och hantverksutställningar, modevisningar och fotoutställningar. Det kan handla om klimatförändringar, isbjörnar på Svalbard, skidans historia eller hur du ska klä sig för att skydda sig mot snö och kyla. För att bara nämna några exempel.

Konst, konsthantverk och fotografi är också en viktig del av Jokkmokks marknad och utställningarna är många. På Jokkmokks marknad kan unga och lovande konstnärer och hantverkare visa upp sig sida vid sida med de mer etablerade. Jokkmokks marknad är en mötesplats där människor möts och nya idéer föds. Den har även en viktig funktion i att överföra muntliga traditioner, något som är av stor betydelse för identitetsskapande i Sápmi.

-  Jokkmokks marknads betydelse som mötesplats i Sápmi och Swedish Lapland är stor. Här samlas människor från hela världen för att fylla förråden, roa sig och träffa nya och gamla vänner. Kreativiteten flödar. När man lämnar Jokkmokk med sina inköpta varor så ingår även en påse nya idéer, kunskap och glädje, säger Birgitta Nilsson, marknadsgeneral för Jokkmokks marknad.

Självklart har musik en given plats på Jokkmokks marknad och ett stort antal konserter anordnas på flera scener. Jojk, folkmusik och jazz blandas med hip hop och körsång. De finns någonting att konsumera för vilken typ av lyssnare du än må vara.

Stark samisk prägel med en unik inramning

Den samiska prägeln är stark, men Jokkmokks marknad handlar inte om konserverande. Marknaden är ett väsen som har ett liv i sig, som inte låter sig tämjas. En mötesplats för såväl sinnena som för själen. Här skapas en synbios mellan marknadens långa historisk tradition, den speciella och unika arktiskt präglade miljön och ett samhälle som är under ständig förändring.

Det vore en underdrift att beteckna Jokkmokks marknad på något annat sätt än en urkraft som formar de människor som ständigt lever i relation till densamma.

Den unika naturen, klimatet och miljön har alltid varit en intim del av Jokkmokks marknad. Snö och kyla, midvintermörkrets speciella ljus, platsen som är belägen mellan milsvida taigaskogar i öster och de karga fjälltrakterna i väster. Allt skapar den speciella atmosfär som omger Jokkmokks marknad och för besökare erbjuds det många möjligheter till naturupplevelser. Hundspannsturer, älgspaning, renutfodring och guidade skidturer i det snötyngda och vintriga skogslandskapet är endast en liten del av vad som finns att välja på.

jokkmokksmarknad.se kan du läsa mer och ta del av det kompletta programmet.

FOTO: Carl-Johan Utsi.


Publicerad: 2017-01-27 12:37. Ändrad: 2019-02-19 16:39.


Besökare12 mars 2024

Årets marknad blev välbesökt

Besökssiffran för Jokkmokks marknad 2024 har kommit, och årets marknad hade 48 560 besökare. Uträkningen baseras precis som tidigare år på Trafikverkets mätningar.

Taggar:
Besökare15 februari 2023

Årets marknad lockade 46.052 besökare

Det blev en bra Jokkmokks marknad 2023, såväl sett till vädret som till antalet besökare. Antalet besökare på årets marknad, den 418:e i ordningen, var 46.052 personer.

Taggar: #Turism, #Jokkmokks marknad
Besökare09 januari 2023

Välkommen till Jokkmokks marknad 2023!

Efter två år med restriktioner och digitala marknader ser vi nu fram emot att kunna välkomna besökare från hela världen till Jokkmokk och den 418:e marknaden, mellan den 2:a och 4:e februari 2023.

Taggar: #Turism, #Jokkmokks marknad
Besökare05 oktober 2020

Nyheter nere på Arctic Camp Jokkmokk

I sommar blev äntligen den nya äventyrsgolfbanan färdig nere på Arctic Camp Jokkmokk, ett projekt som campingchefen Pia Emretsson velat genomföra i flera år. “Ett Jokkmokk i miniatyr” är beskrivningen av golfbanan på deras webbplats och längs med banan får man bland annat besöka polcirkeln, vintermarknaden, portalen in till campingen och förstås se renar, hjortron och en och en annan svamp.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Besöksnäring
Visa fler nyheter