Nygaard jagar trippeln i rekordloppet

Ingen Jan-Erik Länta. Men väl kamraten från äventyret Sälen-Mora tur och retur Teemu Virtanen plus de två årens senaste vinnare Andreas Nygaard får tampas med ytterligare 442 tuffa skidentusiaster. Årets Nordenskiöldslopp slår rekord.

Taggar:

Det tidigare deltagarrekordet lyder på 415 åkare så årets 22 mil långa utmaning blir större än någonsin och den primära målsättningen att nå 500 deltagare i Red Bull Nordenskiöldsloppet närmar sig. Detta gläder självklart arrangörerna och, inte minst, initiativtagaren Wolfgang Mehl som ser fram emot en ny spännande tävling där Andreas Nygaard står på startlinjen för att, om möjligt, ta hem sin tredje raka seger. Båda gångerna Nygaard segrat har han varit sekunden före landsmannen Öyvind Moen Fjeld, som finns med i loppet även denna gång. Självklart sugen på revansch och seger. Det är säkert även säsongens framgångsrikaste långloppsåkare Petter Eliassen som kom in med en sen anmälan, två dagar innan loppet ska avgöras.

För Jokkmokks egen frontfigur i sammanhangen Jan-Erik Länta blir det dock ingen start. Länta insjuknade efter pärsen med att åka Vasaloppet mellan Sälen och Mora fram - och tillbaka tillsammans med Teemu Virtanen. Något som ingen tidigare hade gett sig i kast med. Virtanen finns dock på startlinjen i Purkijaur och efter att ha åkt tillbakavägen mellan Sälen och Mora på i princip samma tid som vinnaren så ska det bli spännande att se vad han kan göra i Nordenskiöldsloppet. Kanske kan han utmana de norska kanonerna..?

På damsidan finns titelförsvarande Nina Lintzén med bland de 50-talet anmälda men hennes start är dock en aning osäker eftersom hon fick barn för drygt fem månader sedan. Bland eventuella utmanare, eller segeraspiranter, finns Olivia Hansson, tvåa i fjol, Merete Myrseth, Norge och finska Pollari Tehri som starka kort.

Klimatet och tillgången på snö på vissa delar av bansträckningen har ställt till med vissa bekymmer för arrangörerna men enligt Wolfgang Mehl ska det inte vara några problem med att köra efter originalsträckningen. Blir det utlovat snabbföre med minusgrader nattetid så kan loppet gå rekordsnabbt.

444 åkare från 21 länder är anmälda men det tillkommer sannolikt ett antal efteranmälda innan starten på lördag. Mexiko och Dubai står för de mest exotiska deltagarländerna. Mexikanske German Madrazo är registrerad tävlingsåkare medan Ahmad Aifalasi från Dubai är ett mer osäkert kort. Men startavgiften är betald så det tyder ju på att han ämnar ställa upp.

Bland de startande finns, som vi kan utläsa ut startlistorna, sex deltagare från Jokkmokk, där politikerprofilen Viktor Segerström är en av de som ska kämpa sig fram de 220 kilometerna till målet vid Talvatis. Noterbart är att tre tävlar för Team Jokkmokks Korv & Rökeri.

Red Bull Nordenskiöldsloppet 

 


Publicerad: 2019-03-27 16:44. Ändrad: 2019-03-28 16:40.


Besökare11 juli 2018

Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur
Besökare08 november 2017

Jokkmokk den nordligaste kulturhuvudstaden i världen

Reseguideförfattaren och journalisten Madelaine Triebe pekar ut Jokkmokk som den nordligaste kulturhuvudstaden i världen för hantverket, marknaden och Samernas Utbildningcenter.

Taggar:
Besökare01 augusti 2017

Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Juli och augusti är högsäsong för fjällvandarna och då är det som mest hektiskt i knutpunkten Aktse.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia
Besökare29 juni 2017

​Folkmusikfestival i väglös fjällmiljö

Under den populära folkmusikfestivalen i Saltoluokta blandas konserter med workshops i dans och jojk i dagarna fyra. Etablerade och folkkära lokala, regionala och mer långväga musiker skapar tillsammans en upplevelse där natur och kultur samsas som i en svartklubb ute i fjällbjörkskogen med unika världsarvet Laponia som backdrop.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring
Visa fler nyheter