Vi firar årets kultur- och idrotts-stipendiater under Jokkmokks marknad

Kultur- och fritidsnämnden har utsett 2023 års kultur- och idrottsstipendiater. Det är två kvinnor som med sitt engagemang på var sitt håll ger hopp för framtiden. De förmedlar sina kunskaper till kommande generationer!

Ungdomsledar- och idrottsstipendiet på 10.000 kr är stiftat för att stödja och uppmuntra insatser inom ungdoms- och idrottsverksamhet. Simtränaren Malin Westman har under de senaste åren gett simskolan i Jokkmokks simsällskap ett lyft. Hon har på egen hand hållit i simträning för de yngre barnen, ett antal som vissa tider nått upp till 80 barn i veckan. Kultur- och fritidsnämnden vill därför ge 2023 års ungdomsledare- och idrottsstipendium till Malin Westman.

Läs Kultur- och fritidsnämndens motivering till ungdomsledare- och idrottsstipendiet här.

Kulturstipendiet, också det 10.000 kr, är Jokkmokks kommuns äldsta stipendium och har delats ut sedan 1975. Målet för detta stipendium är att ge stöd och uppmuntran till den som gjort konstnärliga eller på annat sätt värdefulla insatser inom kulturlivet.

2023 års kulturstipendiat är Erika Nordvall Falck, etnolog och kulturbärare, som idag är en välkänd och ofta anlitad föreläsare och kursledare inom stickning, och då särskilt stickning av vantar från Sápmi och Norrbotten. Tack vare Erikas outtröttliga engagemang att lära ut sticktraditionens historia i norr har begreppet "marknadsvantar" blivit välkänt i hela Sticksverige.

Läs Kultur- och fritidsnämndens motivering till kulturstipendiet här.

De båda stipendiaterna kommer att firas i samband med en av konserterna under Jokkmokks marknad, nämligen Simon Issát Marainens konsert på Bio Norden, fredagen den 2 februari 2024 kl. 16.00. Diplomutdelningen kommer att förrättas av kultur- och fritidsnämndens ordförande Henrik Blind.

Jokkmokks kommun passar här på att gratulera de båda stipendiaterna och framför ett stort tack för ert engagerade och viktiga arbete!

För mer information, kontakta kultursekreterare Anna-Karin Aira, anna-karin.aira@jokkmokk.se

Publicerad: 2024-01-31 20:34. Ändrad: 2024-02-06 13:40. Ansvarig: Anna-Karin Aira

Uppleva & Göra23 februari 2024

Nordenskiöldsloppet 2024

Den 23 mars 2024 går sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid. Den 220 km långa spårade banan leder genom orörd vildmark norr om polcirkeln och följer en skidhistorisk bansträckning från 1884.

Taggar: #Kultur
Uppleva & Göra21 februari 2024

Sportlovsprogrammet 2024 - tips på gratis aktiviteter

Vecka 10 är det sportlov i Jokkmokks kommun. Föreningslivet tillsammans med Jokkmokks kommun ordnar fria aktiviteter för lovlediga barn och ungdomar. Passa på att pröva några av aktiviteterna - kanske hittar du något som blir din nya grej!

Uppleva & Göra09 februari 2024

Skoterförbud 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud vintern 2024, Kabla öst och väst. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra19 oktober 2023

Höstlovet 2023 - tips till dig som är ledig!

Under vecka 44 är det höstlov i skolorna i Jokkmokks kommun. Föreningslivet med stöd av Kultur och Fritid har gjort ett höstlovsprogram med roliga aktiviteter för dig som är skolledig. Klättring, pyssel, kampsport, teknikmässa, tälja, sy, hinderbanor och spökkväll - hoppas du hittar något som passar!