Nordenskiöldsloppet 2024

Den 23 mars 2024 går sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid. Den 220 km långa spårade banan leder genom orörd vildmark norr om polcirkeln och följer en skidhistorisk bansträckning från 1884.

Taggar: #Kultur

Då ordnade polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld tävlingen för att bevisa att hans expeditionsmedlemmar kunde avverka långa sträckor på kort tid. Segraren anno 1884 stavades Pavva Lasse Nilsson Tuorda med tiden 21 timmar och 22 minuter vilket samtidigt är dagens medaljtid.

Tävlingen avgörs i klassisk stil och är öppen för både elitåkare och motionärer som letar efter det ultimata uthållighetstestet på ett par skidor. Efter startskottet kl. 05:00 har åkarna 30 timmar på sig för att fullfölja loppet. Längs med banan väntar vätskestationer för att försörja deltagarna med all energi som behövs.

Läs mer: Nordenskiöldsloppet 2024

Läs om aktiviteter på målområdet på lördag 23 mars.

Publicerad: 2024-02-23 12:00. Ändrad: 2024-03-23 10:46.

Uppleva & Göra18 mars 2024

Ett aktivt påsklov för skollediga!

Skolelever i Jokkmokks kommun har påsklov under vecka 14, alltså elva härliga vårvinterdagar från skärtorsdagen den 28 mars till söndagen den 7 april. Här kommer några förslag på aktiviteter för dig som vill göra nåt kul tillsammans med andra skollediga barn och ungdomar. Några aktiviteter börjar redan under vecka 13, alltså veckan innan påsk.

Uppleva & Göra21 februari 2024

Sportlovsprogrammet 2024 - tips på gratis aktiviteter

Vecka 10 är det sportlov i Jokkmokks kommun. Föreningslivet tillsammans med Jokkmokks kommun ordnar fria aktiviteter för lovlediga barn och ungdomar. Passa på att pröva några av aktiviteterna - kanske hittar du något som blir din nya grej!

Uppleva & Göra09 februari 2024

Skoterförbud 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud vintern 2024, Kabla öst och väst. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra31 januari 2024

Vi firar årets kultur- och idrotts-stipendiater under Jokkmokks marknad

Kultur- och fritidsnämnden har utsett 2023 års kultur- och idrottsstipendiater. Det är två kvinnor som med sitt engagemang på var sitt håll ger hopp för framtiden. De förmedlar sina kunskaper till kommande generationer!