Samisk språkvecka 19 - 25 oktober

I fjol genomfördes urfolksspråkåret – IYIL 2019, och i år har Sametingets språkcentrum tagit initiativet till en ny samisk språkvecka. Språkveckan går av stapeln v. 43 i ett stort geografiskt område som även omfattar Norge och Finland och det erbjuds flertalet aktiviteter av olika aktörer, både online och fysiskt.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Kultur, #Samiskt

En vecka med de samiska språken i rampljuset 

Mellan 19 – 25 oktober kommer de samiska språket ta plats på olika nivåer av samhället och förhoppningen från Sametinget är att samiska ska synas, höras och även användas inom alla samhällsområden. 

Det arrangeras bland annat digitala språkkvällar, quiz, föreläsningar och Sametingets språkcentrum lansera nya språkverktygI Jokkmokk uppmärksammar biblioteken den samiska litteraturen. Aktiviteterna är riktade till hela Sápmi och det övriga samhället på lokal, regional och nationell nivå.  

Språkveckan sker på flera håll i de nordiska länderna och av flera olika aktörer men har gemensam webbplats med samlad information: www.giellavahkku.nodär man kan följa vilka aktiviteter som genomförs. Information finns även på Sametingets webbplats: www.sametinget.se och sociala medier. 

 

Samarbete mellan svenska, norska och finska Sametinget 

Språkveckan är initierad i samarbete mellan Sametingen i Sverige, Norge och Finland men arrangeras tillsammans med flera aktörer inom såväl näringsliv, organisationer, privat och offentlig sektor. Syftet med kampanjen är att synliggöra de samiska språken i den offentliga miljön, öka kunskapen om samiska språken och bidra till att höja språkens status. 

 

Fakta om samiska språk:

Det finns 11 samiska språk i hela det samiska bosättningsområdet. I internationella sammanhang anses alla samiska språk vara hotade, allvarligt hotade eller nästan utdöda språk.

Det samiska språkområdet sträcker sig traditionellt över delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Frå Kola-halvön i nordöst, till Engerdal i Norge och Idre i Sverige. Detta område kallas på samiska Sápmi. De mest använda samiska språken i Sverige i dag är nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Pitesamiska och umesamiska är i en vitaliseringsfas i Sverige.

(Källa: sametinget)

 

Läs mer:

Samiska språkveckan på facebook: Facebook.com/events/1101984853578168

Sametingets program: Sametinget.se/sprakvecka

Språkveckans egna webbplats: Giellavahkku.no (här finns hela Sápmis evenemang samlade)


Publicerad: 2020-10-16 11:58. Ändrad: 2020-10-18 21:44.


Uppleva & Göra19 oktober 2023

Höstlovet 2023 - tips till dig som är ledig!

Under vecka 44 är det höstlov i skolorna i Jokkmokks kommun. Föreningslivet med stöd av Kultur och Fritid har gjort ett höstlovsprogram med roliga aktiviteter för dig som är skolledig. Klättring, pyssel, kampsport, teknikmässa, tälja, sy, hinderbanor och spökkväll - hoppas du hittar något som passar!

Taggar:
Uppleva & Göra27 juni 2023

Motionspass under sommaren

4 stycken gratis pass under sommaren, start med yoga den 27/6 i fjällträdgården

Taggar:
Uppleva & Göra20 juni 2023

Sommarlovsaktiviteter 2023

Sommarlovet 2023 har startat med värmebölja och härliga dagar vid badsjöar och Arctic Camps bassänger. Redan första veckan startar flera evenemang och aktiviteter för sommarlediga barn och ungdomar. Vi har en lista på några av de kostnadsfria aktiviteterna.

Taggar:
Uppleva & Göra13 juni 2023

Sista skolveckan i Jokkmokks kommun

Mötesplatsen Östra Hörnet håller extra öppet denna vecka, när det vankas skolavslutning i Jokkmokks kommun. På torsdag och fredag ordnas det aktiviteter med bland annat paintball och bumperboll för alla ungdomar. Gratis att vara med!

Taggar:
Visa fler nyheter