6 februari - Samernas nationaldag

Samernas nationaldag är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Det är en dag som vanligen uppmärksammas med aktiviteter och kulturarrangemang.

Taggar: #Kommun, #Samiskt

Samernas nationaldag

6/2 Sámi álbmotbeaivi/Sámij álmmukbiejvve/Sämij älbmukbäjjve/Sämij ålmagenbeäjvvie/Saemien åålmegebiejjie/Samefolkets dag

Runt om i Sápmi firar vi Samefolkets dag med att hissa den samiska flaggan, sjunga den samiska nationalsången och andra aktiviteter. Vi hoppas att även ni vill vara med att fira denna dag med oss.

Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sápmi.

Datum: måndag 6 februari 2023
Allmän flaggdag: Ja, i Sapmi
Traditioner: Nationalsången sjungs och flaggan hissas


Länk Samefolkets dag
Länk Samefolkets sång text
Länk Samefolkets sång ljudfil
Länk måla den samiska flaggan
Länk måla de samiska dräkterna
Länk lyssna på samiska sagor/sägner
Gratis informationsmaterial om samer


Publicerad: 2023-02-01 08:14. Ändrad: 2023-02-01 13:02.


Kommun & Samhälle01 december 2023

15 minuter för din framtid!

Nu har du möjlighet att bidra till att göra våra kommuner mer framtidssäkra! Vi ber dig om 15 minuter av din tid för att fylla i en enkät. Den är anonym och resultaten används för att utveckla ett verktyg för bättre energiplanering i kommuner.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle20 november 2023

En vecka fri från våld

Den 20-26:e november pågår "En vecka fri från våld", en temavecka som belyser mäns våld mot kvinnor, och arbetet med att förebygga det stora samhällsproblem som våldet är. Programmet för veckan har ett stort antal arrangemang runt om i länet och digitalt.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle13 november 2023

Lapplands Gymnasium - Öppet hus

Välkomna på Öppet hus på Lapplands Gymnasium Jokkmokk! Måndag 27 nov kl. 18:00-20:00 anordnar Lapplands gymnasium Jokkmokk Öppet hus.

Taggar: #Kommun, #Ung, #Utbildning
Kommun & Samhälle19 oktober 2023

Samisk språkvecka 23 - 27 oktober 2023

Nu firar vi Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku - Samisk språkvecka 2023. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter