Folkets hus-föreningen i Vuollerim jobbar under hösten 2019 med en förstudie avseende hållbara och smarta energilösningar. Syftet är att hitta lösningar som sparar pengar och miljö.
John Viklund, ordförande i föreningen, förklarar:
”Syftet med projektet är att vi tillsammans ska hitta energilösningar som både leder till besparingar, över tid, och till ett bra miljöval.”
I Vuollerim finns det många äldre hus och fastigheter som byggdes mellan 1900 och 1970. Deras energiprestanda är betydligt sämre än dagens hus vilket leder till höga energikostnader. Det är ett problem inte bara för villaägare men också för föreningar och företag som tyngs av höga driftkostnader för sina lokaler.
Det finns goda möjligheter till energibesparingar och även till att producera egen el, till exempel med solceller. Investeringskostnaderna kan dock vara ganska höga till att börja med. Därför ska projektet visa på möjligheterna och därmed öka intresset för gemensamma lösningar. Det kan, exempelvis, handla om inköp av material och installationer men också om kooperativa lösningar som att via andelsägande driva egen energiproduktion i en solcellspark.
För att undersöka intresset bland Vuollerimborna kommer Lotta Mellows att göra hembesök hos villaägare, föreningar och företag.
”Det här projektet känns otroligt spännande. Vuollerim har en historia som är starkt förknippad med energiproduktion och det är många kunniga människor som bor här. Det vore fantastiskt att kunna bygga vidare på den historien och att göra Vuollerim till framtidens energiby,” säger hon.
Idén för förstudien föddes efter att en grov beräkning på energianvändning i Vuollerim gjordes i ramen av projektet LECO, Local Energy Communities, som finansieras av Northern Periphery and Arctic Programme och där Jokkmokks kommun är projektpartner. Wolfgang Mehl, projektledare för projektet, berättar:
”Våra beräkningar visar att energianvändningen ligger på cirka 6000 MWh samt 2500 MWh per år för bostäder respektive större verksamheter i Vuollerim. Detta innebär årliga energikostnader på cirka 8,5 miljoner kronor. Erfarenheterna visar att det är ganska enkelt att spara mellan 10 och 15 procent i energi i privata bostäder och 20 procent i företag - och därmed också mycket pengar”.
”Vi har även tittat på potentialen för förnybar energi som solenergi, bioenergi och naturvärme och det uppskattar vi till minst 2000 MWh per år. Vindkraft skulle kunna leverera mycket energi, men där finns det större hinder när det gäller tillståndsprocessen”, konstaterar Wolfgang Mehl.
Bilden: Lotta Mellows kommer att göra hembesök hos villaägare, föreningar och företag.
Publicerad: 2019-09-11 11:41. Ändrad:
2019-09-11 11:41.