Han lämnade polisyrket bakom sig i Nederländerna och den stora staden. Istället valde han Jokkmokk och det friare livet. Olav Bosma är ny friluftssamordnare i kommunen.
Projekttjänsten är helt ny i Jokkmokks kommun och möjliggörs till stor del av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket via Lokala Naturvårdssatsningar (LONA). Olav Bosma började sitt nya jobb direkt efter helgerna och har dragit igång första delen av projektet - att analysera och planera.
"Jag vill sätta friluftslivet i kommunen på kartan. Inte bara för de som kommer hit som besökare eller turister, utan även för alla som bor här. Jag har börjat med att lyssna runt med andra för att bygga upp, och utöka, mitt nätverk och samla på mig tankar och ideer. Nästa steg blir att presentera en handlingsplan för kommunledningen".
Olav Bosma gör ingen hemlighet i att han gläds över sin nya roll och att han brinner för uppgiften. Det sprudlar och lyser av entusiasm i kropp och ögon när han berättar om hur han tänker och vad som gör att just Jokkmokk blev platsen närmast hans hjärta.
"Jag var, som sagt, polis i Amsterdam i 12 år och på väg uppåt i karriären. Men jag har alltid varit fascinerad av natur- och friluftsliv. I Nederländerna finns det knappt några sådana möjligheter, det är ett litet land med oerhört förtätad infrastruktur. Jag tog sex månaders tjänstledighet för att gå en kurs i Norge där vi, bland annat, utbildades i fjällvandring. Jag kom tillbaka till den stora staden efter sex månader men kände att naturen lockade mer. Jag hade fått en del kontakter i Norge, som hade känningar i Sverige och min första anhalt i Sverige blev Kiruna".
Olav Bosma startade upp med draghundar i Kiruna men vände ganska snart blickarna mot en annan del av Norrbotten, nämligen Jokkmokk. Via kontakter kom han även hit - och föll för känslan direkt.
"Det var så speciellt. Någonting helt annat än jag upplevt tidigare. Det kändes helt enkelt bara bra med allt i Jokkmokk. Vi hittade huset i Koskats och började med våra hundturer och allt har varait fantastiskt bra. Att sedan får en chans att göra det här - det känns så otroligt inspirerande".
Det var 2009/20010 som Olav Bosma tillsammans med sambon Kristien Kappers körde igång sitt hundspannsföretag i Koskats, cirka 2 mil söder om Jokkmokk. Paret satsade redan från start på veckoturer som i korthet bygger på att gästerna lär sig köra hundspann själva under längre etapper mellan rastställena. Ett lyckat koncept.
"Det är ju så otroligt fint här uppe. Det är det bästa stället du kan bo på. Ljuset är helt underbart. Som jag sa, det är så speciellt här men jag tror också det är lätt att glömma bort det som kommuninnevånare ibland. Vi blir lite hemmablinda", konstaterar Olav Bosma.
Bilden. Olav Bosma ny friluftssamordnare i Jokkmokks kommun.
Fakta/LONA
Lokala naturvårdssatsningen (LONA) ger möjlighet för kommuner, och i förlängningen föreningar och privatpersoner, att få statligt bidrag på 50 procent, för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Med LONA-medel kan åtgärder för bland annat friluftsliv, biologisk mångfald och skydd av tätortsnära natur genomföras. Det är de lokala idéerna och önskemålen som ska vara drivkraften.
Kommunerna ansöker om bidrag. Länsstyrelsen beslutar vilka projekt som ska beviljas. Pengarna kommer från Naturvårdsverket.
Publicerad: 2020-01-16 17:54. Ändrad:
2020-01-17 07:16.