Gör en insats för ett barn i Jokkmokk

Ibland har barn det inte bra hemma och behöver bo i ett annat hem under en tid. Idag kommer de flesta av dessa barn till familjehem som finns utanför kommunen. Det finns nämligen för få familjehem i Jokkmokk. – Vi behöver helt vanliga människor som kan göra en insats, säger enhetschefen Anna Köhler.

Taggar: #Kommun, #Ung, #Barn

- Så här är det, att Jokkmokk behöver familjehem. En del barn behöver bo i ett familjehem ett par veckor, en del behöver göra det under några månader, och för en del handlar det om flera år.

Anna Köhler sitter bakom skrivbordet på kontoret som hon delar med sin kollega Thomas Bäckman. De är båda enhetschefer på biståndsenheten, men Anna Köhler jobbar med barn och ungdomar under arton år. När barn behöver bo i ett annat hem, tillfälligt eller under längre tid, är det på hennes avdelning ärendena hamnar.

- Det handlar oftast om att det finns brister i hemmiljön. Det kan vara missbruksproblem eller sjukdom. Ibland har barnet en egen problematik som de vuxna i barnets närhet inte klarar av att hantera. Men det handlar alltid om att föräldrarna inte kan ta hand om sitt barn, berättar Anna.

I vissa fall har socialtjänsten behövt göra ett omhändertagande enligt LVU – lagen om vård av unga – och som kanske närmast kommer i tankarna när man pratar om familjehemsplaceringar. Men det kan också röra sig om frivilliga familjehemsplaceringar där barnets föräldrar har bett om hjälp.

 

Olika barn med olika behov

Det finns få familjehem i Jokkmokk. Lite för få, tycker Anna, som vill bygga upp en liten bank av lokala familjehem som kan ta hand om barn som har behov av ett annat hem. Nu placeras de istället utanför kommunen.

- Ibland är det förstås inte lämpligt att barnen placeras i sin hemkommun, så är det. I andra fall är det utmärkt med ett lokalt familjehem. Det är barnet, och allt runt omkring barnet, som styr var de hamnar, berättar Anna.

- Vi möter så många olika barn. De har olika problem och olika behov, och de har varit med om så många saker. Barn som behöver någonstans att bo och en trygg familj, säger Anna eftertänksamt.

Ett familjehem kan se ut hur som helst, förklarar hon. Man kan vara ensamstående, eller vara en familj med flera barn. Att det finns barn i familjen kan vara till både fördel och nackdel. Huvudsaken är att det finns en vilja att ge av sig själv.

- Det här barnet ska få en plats i familjen. Och så handlar det förstås att man kan engagera sig för att skapa tillit och förtroende.

 

Söker helt vanliga familjer som vill hjälpa

Om man är intresserad av att bli familjehem gör kommunens socialsekreterare en bedömning av vilken förmåga familjen har att skapa relationer, och vilka känslomässiga resurser som finns i familjen. Det görs genom en speciell intervjumetod som kan leda till att både de som intervjuas och den som genomför intervjun kan få en förståelse för hur familjen fungerar.

- Vill man bli familjehem måste det finnas ett överskott av engagemang, säger Anna. Det kommer in en helt ny person i familjen, det kan ställa en del krav, och då är det nödvändigt att alla är med på tåget.

Men, tillägger hon, efter en stund:

- Vi söker ju helt vanliga människor. Helt vanliga familjer som vill hjälpa.

Anna berättar att de tackar av familjehemmen när en placering avslutas, och att de brukar uttrycka att det har varit givande. Att de har lärt sig saker, även om det kan ha varit kämpigt ibland. Anna förklarar att alla familjehem har en egen familjehemssekreterare på socialtjänsten, som fungerar som stöd och kontakt med kommunen. I de allra flesta fall räcker det stödet, förklarar hon.

- Vi vet att om det finns en tät kontakt och bra handledning från socialtjänstens sida så känner sig inte familjehemmen utlämnade, även om det är så att det har dykt upp situationer som vi inte har kunnat förutse. Vi vet ju ibland inte allt som barnen har varit med om eller sett.

Det behövs alltså vanliga, engagerade Jokkmokksfamiljer, som vill öppna sitt hem för barn som behöver trygghet.

- Alla barn har det inte bra. Och vill man hjälpa till, göra en insats, är det här ett bra sätt, avslutar Anna. 

 

Fakta:
De familjer som tar emot andras barn eller ungdomar i sitt hem kallas familjehem.

Läs mer om att vara familjehem i Jokkmokk

Kontakt:
Anna Köhler


Publicerad: 2017-10-11 14:06. Ändrad: 2017-10-11 14:19.


Kommun & Samhälle01 december 2023

15 minuter för din framtid!

Nu har du möjlighet att bidra till att göra våra kommuner mer framtidssäkra! Vi ber dig om 15 minuter av din tid för att fylla i en enkät. Den är anonym och resultaten används för att utveckla ett verktyg för bättre energiplanering i kommuner.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle20 november 2023

En vecka fri från våld

Den 20-26:e november pågår "En vecka fri från våld", en temavecka som belyser mäns våld mot kvinnor, och arbetet med att förebygga det stora samhällsproblem som våldet är. Programmet för veckan har ett stort antal arrangemang runt om i länet och digitalt.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle13 november 2023

Lapplands Gymnasium - Öppet hus

Välkomna på Öppet hus på Lapplands Gymnasium Jokkmokk! Måndag 27 nov kl. 18:00-20:00 anordnar Lapplands gymnasium Jokkmokk Öppet hus.

Taggar: #Kommun, #Ung, #Utbildning
Kommun & Samhälle19 oktober 2023

Samisk språkvecka 23 - 27 oktober 2023

Nu firar vi Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku - Samisk språkvecka 2023. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter