Gustafson står bakom våra gamla

Forskaren, professorn och geriatrikern Yngve Gustafson har gästföreläst för personalen vid äldreomsorgen i kommunen. Och han skräder inte orden när det gäller vården av de gamla.

Taggar: #Nyhet, #Kommun

”Åtminstone hälften av alla problem som du som ansvarig läkare ställs inför på äldreboenden är relaterade till läkemedel”, konstaterade han.

Yngve Gustafson är professor och överläkare vid geriatriska kliniken vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Han har över 30 års erfarenhet av äldre- och demensvård och han är synnerligen kritisk till att nästan inga läkemedel alls blir systematiskt utvärderade på gamla. Han ser istället denna medicinering som en ren experimentverksamhet.

Något som han även tog upp under sina två föreläsningsdagar i Jokkmokk.

”Allt för många dementa ges neuroleptika när antipsykotiska läkemedel ökar risken för att dö i stroke eller att den gamle drabbas av andra svåra biverkningar. Många av de demenssjuka som är oroliga är detta eftersom de har biverkningar av andra läkemedel, är förstoppade eller har lungemboli men visst, det tar mycket längre tid att undersöka patienten istället för att ordinera lugnande mediciner”.

Yngve Gustafson har länge stått på barrikaderna för att gamla människor ska få en bättre vård. Han har utnämnds till Årets Västerbottning, i konkurrens med utförsåkaren Jens Byggmark fick han över hälften av rösterna. Detta sedan han stått upp och emot en nedläggningshotad hälsocentral i trakten. Han blev rikskänd i tv efter serien om Sveriges bästa äldreboende, Smedsberget, där det nu planeras på en uppföljning.

Han har högljutt ropat att Landstingen bör avskaffas och den egna läkarkåren har han även svingat mot genom att kalla den, enligt honom, allt mer tilltagande girigheten som en ren skam för kåren.

””Medicineringen av riktigt gamla är rena rama experimentverkstaden. Det absolut allvarligaste problemet är de äldres depressioner. Att de sedan inte upptäcks, att man inte begriper att de är deprimerade och att de inte behandlas. Det är mycket allvarligt. Det kan vara svårt att upptäcka en depression, de söker för ont i magen, sömnproblem och värk. Då får de värktabletter, laxermedel och sömntabletter och kanske en magröntgen i bästa fall. Men varför är de deprimerade? Många gamla blir det av läkemedel och av situationen av den livsförändring som skett”.

Yngve Gustafson har, som sagt, inte gjort sig populär i vissa kretsar via sitt rättframma sätt och sin hårda kritik mot vårdapparaten. Något som han är det förste att förstå.

”Klart det blir jobbigt när närstående eller undersköterskor ifrågasätter patientens behandling, men det kan jag tycka är positivt. Vi måste ha ett gemensamt mål, att de gamla ska må bättre.

Exemplet på att biverkningar som är skrivna i FASS är framtagna med en 30-årig man med cirka 70 kilos kroppsvikt fick de församlade åhörarna att höja rejält på ögonbrynen.

”Den personen har 55 liter vätska i kroppen. En äldre kvinna på ett äldreboende kan ha cirka 20 liter vatten i sin lilla kropp. Ändå ges vuxendos av mediciner till båda två. 30-åringen blir av den första dosen antibiotika på två timmar, för den äldre kvinnan tar det sju gånger längre tid. Inte så konstigt att biverkningarna blir annorlunda. Om den kvinnan skulle få vinterkräksjuka så avlider hon efter att ha tappat fem liter vätska och inte satts under dropp. Mannen klarar det utan några större problem”.

Det kan lugnt sägas att besöket av Yngve Gustafson var uppskattat på många sätt. Skratt blandades med häpna utrop men hans föredrag gav också upphov till eftertanke och en hel del nya perspektiv.

Anna-Greta Kvickström funderade kring centrala matleveranser, näringsintag och liknande.

”Det är inte bra med centrala matleveranser generellt. Inte minst dementa behöver få något de känner igen för att äta. Socker fungerar alltid, det gäller att bryta den anorektiska spiralen. Sedan är det bäst med varm mat, det känner de igen. Men det blir självklart svårt när köket på boendet lagts ner eller inte finns.”

Bilden. Yngve Gustafson föreläste för alla inom äldreomsorgen i Jokkmokks kommun.


Publicerad: 2019-10-09 16:50. Ändrad: 2019-10-09 16:52.


Kommun & Samhälle22 augusti 2024

Första regnbågsveckan i Jokkmokk

En bred palett av programaktiviteter arrangeras av ett flertal olika aktörer under den utsträckta regnbågsveckan i Jokkmokks kommun, som nu genomförs för första gången. Starten sker på höstmarknaden den 30 augusti och avslutningen blir i samband med den internationella dagen för suicidprevention den 10 september.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle25 juni 2024

Tyck till om Jokkmokk

Kommunen arbetar just nu med att ta fram en ny översiktsplan, som ska ange en långsiktig riktning för hur Jokkmokk kommun ska utvecklas som samhälle och plats.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle31 maj 2024

Möjlig nyetablering av vätgasproduktion

Vattenfall har nu lämnat in en ansökan om planbesked för storskalig vätgasproduktion i Jokkmokks kommun. Syftet med planläggningen är att pröva förutsättningar för verksamheter inom produktion och lagring av vätgas.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle31 maj 2024

Varning för höga flöden

SMHI har utfärdat en gul varning för höga flöden i den västligaste delen av Norrbottens län, inklusive i fjälltrakterna i Jokkmokks kommun.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter