I Jokkmokk är det kvinnornas dag årets alla dagar

I Jokkmokk nöjer kvinnorna sig inte med 8 mars, här är alla dagar självklara dagar. Tjejer och kvinnor har tagit plats som chefer och ledare, sida vid sida med männen, i både offentliga verksamheter såväl som i näringslivet. -Jokkmokk har sedan länge ömsat skinn, lämnat det manspräglade brukssamhället för ett mångdiversifierat jämställt tjänstesamhälle. En av våra utmaningar är att omvärlden till stor del lever med en förlegad uppfattning om Jokkmokk. Om vi lyckas nå ut bredare med kunskap om dagens och morgondagens jämställda Jokkmokk, kommer det stärka våra möjligheter till hållbar utveckling, menar Annika Fredriksson.

Taggar: #Företagsamhet, #Jämställt

-Jag vill påstå att det nuförtiden är närmast ett normaltillstånd i Jokkmokk med många kvinnor på höga chefspositioner och att man därför inte upplever att det är något märkvärdigt, säger Annika Almqvist, kommunchef.

Jokkmokkslistan över kvinnor i ledande positioner kan göras mycket lång. Inom kommunen är fyra av de fem högsta tjänstepersonerna kvinnor exklusive kommundirektören. I det kommunala bolaget Jokkmokkshus är verkställande direktören kvinna, precis som chefen på Jokkmokks  Värmeverk samt styrelseordföranden i de båda bolagen. De offentliga aktörerna Sameskolstyrelsen, Laponiatjuottjudus / Laponiaförvaltningen, Samernas Utbildningscenter, Sameslöjdsstiftelsen Sámi Duodji, Lapplands lärcentra, Dálvvadis - Jokkmokks samebyars gemensamma kansli med mycket mera, har alla kvinnor på högsta posten.

-I Jokkmokk finns, vad jag vet, inget formellt nätverk för kvinnor i chefspositioner. Något som brukar uppstå och formera sig. Jag tror att det är en signal i sig och min förhoppning är att tjejer och kvinnor i Jokkmokk ska slippa uppleva hindrande samhällskrafter som jag vet existerar i olika former och i olika styrkor på olika platser, menar Almqvist som innehaft flera olika chefspositioner i Jokkmokk under sin karriär, däribland vd på näringslivsbolaget Strukturum och kontorschef på Sparbanken Nord.

Inom näringslivsstatistiken sticker Jokkmokk ut genom att ha den högsta företagsamheten i länet bland kvinnor och dessutom toppar man nationella statistiken över kvinnors nyföretagande. 20% av Jokkmokksföretagen har en kvinna som vd (Norrbotten 15%, Sverige 16%) och 28% av dess styrelsemedlemmar är kvinnor (Sverige 19%, Norrbotten 18%).

-Jämställda Jokkmokk väcker mer och mer uppmärksamhet. Vi får många påringningar från nationella medier, andra kommuner, intresseorganisationer och aktörer ute i landet, avslöjar Annika Fredriksson, Jokkmokks kommuns kommunikationsstrateg.

Varje kommun har sina utmaningar vad gäller omvärldens uppfattning och inställning till platsen. Åsikten om platsen skapas många gånger av förutfattade meningar, ofta skapade av för liten personlig kontakt med stället i kombination med stereotypa och ensidiga intryck från media.

-Jokkmokk har sedan länge ömsat skinn, lämnat brukssamhället för ett mångdiversifierat tjänstesamhälle. En av våra utmaningar är att omvärlden till stor del lever med en förlegad uppfattning om Jokkmokk. Om vi lyckas nå ut bredare med kunskap om dagens och morgondagens jämställda Jokkmokk, kommer det stärka våra möjligheter till hållbar utveckling, menar Annika Fredriksson.

Jämställda samhällen är generellt attraktiva och bidrar till inflyttning, etableringar och tillväxt. Där kvinnan väljer att bo och verka, där finns också oftast familjen.

-Idag växer Jokkmokk, då många fler flyttar in än de som flyttar ut. Barnfamiljerna och barnen blir fler så förskolor och skolor upprustar. Många kvinnor startar eget eller arbetar i den växande kulturella och kreativa näringen. Vårt strategiska och långsiktiga arbete för att både pojkar, män, tjejer och kvinnor ska förverkliga sina drömmar i Jokkmokk kommer fortsätta, avslutar den övertygade kommunchefen Annika Almqvist.

Foto: Anders Kristensson

Bild: Några av Jokkmokks chefer strålade samman på Lars Piraks torg för att vara med vid ett fototillfälle till tidningen Vision som var på besök för att uppmärksamma jämställda Jokkmokk genom intervjuer med ett urval av kvinnor i chefspositioner. Från vänster: Katrin Bagge, vd Hotell Akerlund, Sara Kristiansson, kontorschef, Sparbanken Nord, Caisa Isaksson, kulturchef, Jokkmokks kommun, Kerstin Fors-Mattsson, skolchef, Jokkmokks kommun, Ann-Christin Kvickström, vd, Jokkmokkshus AB, Lotta Stoor, grundare och ägare, Stoorstålka AB, Viktoria Forsman, marknadschef, Jokkmokkskorv AB, Kristina Holmgren, bibliotekschef, Jokkmokks kommun, Elina Johansson, hotellchef, Hotell Jokkmokk, Åsa Nordin Jonsson, verksamhetsledare, Laponiatjuottjudus/Laponiaförvaltningen, Annika Almqvist, kommunchef, Jokkmokks kommun, Annchatrine Brandén, skolchef, Sameskolstyrelsen, Annelie Päiviö, verksamhetschef, Dálvvadis – Jokkmokks samebyars kansli, Elina Nygård, chef publika enheten, Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum/Duottar- ja Sámemusea, Annika Fredriksson, kommunikationsstrateg, Jokkmokks kommun. 


Publicerad: 2017-03-08 14:25. Ändrad: 2017-03-08 14:37.


Kommun & Samhälle01 december 2023

15 minuter för din framtid!

Nu har du möjlighet att bidra till att göra våra kommuner mer framtidssäkra! Vi ber dig om 15 minuter av din tid för att fylla i en enkät. Den är anonym och resultaten används för att utveckla ett verktyg för bättre energiplanering i kommuner.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle20 november 2023

En vecka fri från våld

Den 20-26:e november pågår "En vecka fri från våld", en temavecka som belyser mäns våld mot kvinnor, och arbetet med att förebygga det stora samhällsproblem som våldet är. Programmet för veckan har ett stort antal arrangemang runt om i länet och digitalt.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle13 november 2023

Lapplands Gymnasium - Öppet hus

Välkomna på Öppet hus på Lapplands Gymnasium Jokkmokk! Måndag 27 nov kl. 18:00-20:00 anordnar Lapplands gymnasium Jokkmokk Öppet hus.

Taggar: #Kommun, #Ung, #Utbildning
Kommun & Samhälle19 oktober 2023

Samisk språkvecka 23 - 27 oktober 2023

Nu firar vi Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku - Samisk språkvecka 2023. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter