Utmärkelse till Lapplands Gymnasium

Fem skolor har tilldelats Europeiska kvalitetsutmärkelsen i språk. Lapplands Gymnasium i Jokkmokk är en av dem och de prisas för sin fjärrundervisning.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Fem innovativa språkprojekt på olika skolor i landet får denna fina kvalitetsutmärkelse. Utmärkelsen har instiftats av EU-kommissionen och syftar till att stimulera till innovation inom språkundervisningen.

Europeiska kvalitetsutmärkelsen i språk – The European Language Label – har kommit till för att lyfta fram vikten av språkkunskaper och uppmuntra till nya metoder inom språkundervisningen.

Tävlingen anordnas av i stort sett alla länder i Europa vart eller vartannat år och i Sverige är det Skolverket som svarar för bedömningarna. Trots att utmärkelsen är nationell får resultaten stor spridning. Alla som får utmärkelsen finns med i en europeisk databas och dessutom anordnas spridningskonferenser för att fler ska få ta del av projekten.

"På så sätt kan man vara med och driva utveckling i språkundervisningen inte bara nationellt, utan även på europeisk nivå. De belönade projekten utvecklar lärandet i hela Europa", säger Eva Engdell, undervisningsråd på enheten för ämnesdidaktik på Skolverket.

Så här skriver Skolverket om de två prisade skolorna i Norrbotten: 

Lapplands Gymnasium i Jokkmokk bedriver sedan ett par år tillbaka språkundervisning på fjärr för att eleverna ska få möjlighet att läsa språk trots små elevgrupper eller avsaknad av legitimerad språklärare. Förutom de större språken erbjuds även undervisning i samiska och finska. Fjärrundervisningen är i dag en integrerad del av skolverksamheten där lärarna använder moderna digitala verktyg och nyutvecklad metodik.

Hakkas centralskola i Gällivare började 2017 att undervisa i moderna språk via fjärr på högstadiet. Genom fjärrundervisningen når man elever i glesbygd som tidigare inte haft möjlighet att lära sig flera språk. En stor fördel är också att elever från olika skolor kan undervisas på en och samma språklektion samtidigt som undervisningsformen bidrar till att utveckla elevernas digitala kompetens.

I juryn för den svenska delen av tävlingen ingår representanter för bland annat EU-kommissionen, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Universitets- och Högskolerådet, Språklärarnas riksförbund och Skolverket. Prissumman är upp till 25 000 kronor per projekt och går till respektive skola för vidareutveckling av projekten. 

Publicerad: 2019-11-28 16:39. Ändrad: 2019-11-28 16:39.


Kommun & Samhälle01 december 2023

15 minuter för din framtid!

Nu har du möjlighet att bidra till att göra våra kommuner mer framtidssäkra! Vi ber dig om 15 minuter av din tid för att fylla i en enkät. Den är anonym och resultaten används för att utveckla ett verktyg för bättre energiplanering i kommuner.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle20 november 2023

En vecka fri från våld

Den 20-26:e november pågår "En vecka fri från våld", en temavecka som belyser mäns våld mot kvinnor, och arbetet med att förebygga det stora samhällsproblem som våldet är. Programmet för veckan har ett stort antal arrangemang runt om i länet och digitalt.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle13 november 2023

Lapplands Gymnasium - Öppet hus

Välkomna på Öppet hus på Lapplands Gymnasium Jokkmokk! Måndag 27 nov kl. 18:00-20:00 anordnar Lapplands gymnasium Jokkmokk Öppet hus.

Taggar: #Kommun, #Ung, #Utbildning
Kommun & Samhälle19 oktober 2023

Samisk språkvecka 23 - 27 oktober 2023

Nu firar vi Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku - Samisk språkvecka 2023. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter