Vad kan hända när man blir sjuk i covid-19?

Maria, som arbetar som kantor på Jokkmokks Församling, blev sjuk i samband med det första större utbrottet i Jokkmokk. Hon blev sjuk lite senare än de andra och eftersom Maria också lider av astma så blev hennes förlopp riktigt illa.

Taggar: #Nyhet, #Kommun

Hon märkte det först när hon fick förkylningssymptom och lite ont i kroppen. Hon tänkte inte först att det kunde vara covid-19. Senare fick hon svårt att andas, kunde inte ta några djupa andetag och kunde inte medicinera med sin astmamedicin. För att kunna tillgodogöra sig den behöver man hålla andan en stund och det fungerade inte. Till slut bestämde hon sig för att testa sig och beställde tid men hann aldrig dit eftersom det istället blev ambulansfärd till Gällivare.  Maria hade mycket dålig syresättning och hamnade, efter att provtagning gjorts på akuten, på en vanlig avdelning och fick syrgas.

Dagen efter var hon mycket sämre, hon kunde knappt röra sig i sängen och kunde inte andas riktigt, syresättningen var ännu sämre. Hon flyttades till intensiven och där blev hon kvar en vecka. Risken var stor att hon skulle hamna i respirator och hon trodde verkligen att hon skulle dö. De satte en “optiflow” på henne – för att förbättra syresättningen. Hon var fruktansvärt trött och upplever att hon sov mest hela tiden, vaknade till bara när personalen kom för att kolla blodstatus och annat.

Optiflow och halsinfart 570px.jpg

Bild: Privat

 

Hon minns att hon tänkte att om hon överlevde detta så skulle hon verkligen fundera på vad som är viktigt i livet, hon minns också samtal med sin mamma som bor i södra Sverige som var så orolig, grät och sa: - Du ska inte dö, du klarar det.

Efter intensiven kom hon till en avdelning där personalen gick i full skyddsutrustning och skyltar utanför rummet med information om att här fanns en covidpatient. Där blev hon kvar en vecka till innan hon blev så pass pigg att hon fick åka hem.

Hon är fortfarande mycket trött, hon kan t.ex. bestämma sig för att hon ska gå en viss sträcka men upptäcka att det inte fungerar, att hon måste gå tillbaka för att hon blir så trött. Hon tappade både smak- och luktsinnet. Smaken har hon fått tillbaka men inte luktsinnet, vilket kan vara en fördel när jag tömmer kattlådan, säger hon med ett leende.

Maria tänker idag mer på vad som är viktigt i livet, att göra det man drömmer om och att inte fastna i gamla hjulspår.

Hennes uppmaning till andra: TÄNK ER FÖR! Var inte så egoistisk - tänk på att människor drabbas olika och någon kan faktiskt dö. Tänk till innan! Det ÄR tråkigt för alla - men förhoppningsvis kommer det något gott av detta. Man måste se det som att det är inte bara mig det handlar om, det handlar om oss alla.


Publicerad: 2020-11-30 14:41. Ändrad: 2020-11-30 14:41.


Kommun & Samhälle01 december 2023

15 minuter för din framtid!

Nu har du möjlighet att bidra till att göra våra kommuner mer framtidssäkra! Vi ber dig om 15 minuter av din tid för att fylla i en enkät. Den är anonym och resultaten används för att utveckla ett verktyg för bättre energiplanering i kommuner.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle20 november 2023

En vecka fri från våld

Den 20-26:e november pågår "En vecka fri från våld", en temavecka som belyser mäns våld mot kvinnor, och arbetet med att förebygga det stora samhällsproblem som våldet är. Programmet för veckan har ett stort antal arrangemang runt om i länet och digitalt.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle13 november 2023

Lapplands Gymnasium - Öppet hus

Välkomna på Öppet hus på Lapplands Gymnasium Jokkmokk! Måndag 27 nov kl. 18:00-20:00 anordnar Lapplands gymnasium Jokkmokk Öppet hus.

Taggar: #Kommun, #Ung, #Utbildning
Kommun & Samhälle19 oktober 2023

Samisk språkvecka 23 - 27 oktober 2023

Nu firar vi Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku - Samisk språkvecka 2023. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter