Samisk språkvecka 23 - 27 oktober 2023

Nu firar vi Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku - Samisk språkvecka 2023. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället

Taggar: #Kommun

De samiska språken är både urfolksspråk och nationella minoritetsspråk i Sverige, men syns väldigt lite ute i majoritetssamhället, de är dessutom hotade att försvinna. Språks synlighet i vardagen är av stor betydelse för språkanvändarnas känsla av tillhörighet och erkännande, då språk hör ihop med identitet och kulturarv.

Tips! Här kan du jämföra olika fraser på fem av de samiska språken sydsamiska, umesamiska, pitesamiska. lulesamiska och nordsamiska.

Digitala språkkvällar
Samiskt språkcentrum arrangerar fem digitala språkkvällar, där samiska är kommunikationsspråket (ej tolkning). Välkommen att vara med och samtala under dessa kvällar! Du behöver ej föranmäla utan klicka bara på respektive länk för att delta på språkkvällen. Läs mer om språkkvällarna i evenemangskalendern.

Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum visar ett filmprogram i samarbete med Sápmifilm och har Språkcentrums quiz utplacerat i museet under språkveckan. Läs mer om Ájttes program här.

Mer information om språkveckan fås via

Språkveckans hemsida: www.giellavahkku.org

Sametingets hemsida: www.sametinget.se/sprakvecka

Vid frågor vänligen kontakta projektledare Giellavahkku Sanna Vannar, Jokkmokk: sanna.vannar@sametinget.se

Eller Samiskt språkcentrum via e-post: gielejarnge@sametinget.se

---- ---

Jokkmokks kommun är förvaltningskommun för det nationella minoritetsspråket samiska. Läs mer här om Jokkmokks kommuns arbete med minoritetsspråket.


Publicerad: 2023-10-19 19:12. Ändrad: 2023-10-23 13:23.


Kommun & Samhälle01 december 2023

15 minuter för din framtid!

Nu har du möjlighet att bidra till att göra våra kommuner mer framtidssäkra! Vi ber dig om 15 minuter av din tid för att fylla i en enkät. Den är anonym och resultaten används för att utveckla ett verktyg för bättre energiplanering i kommuner.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle20 november 2023

En vecka fri från våld

Den 20-26:e november pågår "En vecka fri från våld", en temavecka som belyser mäns våld mot kvinnor, och arbetet med att förebygga det stora samhällsproblem som våldet är. Programmet för veckan har ett stort antal arrangemang runt om i länet och digitalt.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle13 november 2023

Lapplands Gymnasium - Öppet hus

Välkomna på Öppet hus på Lapplands Gymnasium Jokkmokk! Måndag 27 nov kl. 18:00-20:00 anordnar Lapplands gymnasium Jokkmokk Öppet hus.

Taggar: #Kommun, #Ung, #Utbildning
Kommun & Samhälle19 oktober 2023

Avstängning av vatten i del av Jokkmokk

Under gårdagen har det fastställts hur vattnet ska stängas av inför reparationen av läckan vid Circle K i Jokkmokk. Kommunen planerar därför att ikväll (den 19:e oktober) kl. 19:00 stänga av vattnet i en del av Jokkmokk.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter