Här är ett axplock av aktiviteter under Östra Skolans Elevensval-vecka som går av stapeln andra skolveckan på höstterminen.

Elevensval-veckan är det som i läroplanen benäms Elevens Val. Man kan  ha undervisningen i elevens val varje vecka eller koncentrerat under en kortare period.

 

Fiskegruppen under elevensval veckan var till Purkijaur, Luleälven, Pakkoälven samt Talvatis.

Eleverna utvärderade att vi hade haft god mat, lärt sig nya fiskeställen och lärt känna kompisar från andra årskurser.

Karting på Norrbottens största och världens nordligaste bana för karting!

Bilder från Saltoluokta då vi hade språkbad. Vi slöjdade, paddlade och gick på tur till Stuor muorkke.

Språkbad

Språkbad

Fjällvandring

Fjällvandring

 

Elevens val-vecka - Kanotutflykt

 

Måndag morgon träffades vi på skolan för att i samlad trupp åka ut till Brändön. Väl framme lastades kanoterna av och packningen åkte ner i plastsäckar, om olyckan skulle vara framme. Vid ankomsten till Tallholmen, vårt hem för de två kommande dygnen, satte vi upp våra tält och lagade lunch. Vi hoppade ner i kanoterna igen och paddlade mot Appokälven.

Några modiga elever gick mot strömmen i Lillforsen, bokstavligt talat, och paddlade upp för strömmen, för att sedan åka snålskjuts ner igen. Däremot gick det inte lika bra för alla... Några kanoter kantrade och det var ju en himla tur att vi var förberedda med mobiler väl förvarade i påsar. Huruvida kantrandet skedde med flit eller inte, låter vi vara osagt.

På tisdagen delade gänget upp sig i två grupper, ena paddlade mot Pärlälven och besökte ett spökhus. Andra gänget paddlade runt Tallholmen för att komma till rektorns stuga, där lunch och bastubad stod på schemat. Vi hade inte lika tur med vädret denna dag då regnet öste ner så den vedeldade bastun var uppskattad. När vi skulle paddla tillbaka till lägret hade vi ett gäng uppfinningsrika elever som med hjälp av handduk, en extra paddel och lite snöre byggde ett segel till sin kanot. De var trötta på att paddla och det hade börjat blåsa upp på sjön. Tyvärr blåste det åt fel håll, så det provisoriska seglet åkte ner rätt fort igen.

På kvällen spelade vi skogsbrännboll och grillade lite korv, och himlen bjöd på ett fantastiskt flammande norrsken. Innan läggdags hann vi även med kurragömma, där eleverna gav lärarna Magnus och Samuel en tuff uppgift att försöka hitta alla i mörkret.

Så var det onsdag och dags att åka tillbaka till civilisationen. Extra glada var nog eleverna med rädsla för spindlar, då det fanns gott om spindlar på Tallholmen. Så till den grad att vissa funderade på att döpa om holmen till Spindelholmen. Medan eleverna plockade ihop tälten och packningen, stekte lärarna American pankakes som vi sen avnöjt med elevernas handplockade blåbär. Det var ett trött, men nöjt gäng som paddlade tillbaka till Brändön och skjutsen hem till Jokkmokk.

Vilket fantastiskt sätt att starta skolåret på!