Ta över restaurang

Du kan ta över en restaurang på olika sätt. Antingen köper du bolaget som redan driver restaurangen eller så har du ett eget bolag eller företag och köper restaurangverksamheten och driver den i ditt eget bolag eller företag.

Ta över ett bolag som driver restaurang

Om du tar över ett bolag som driver restaurang så fortsätter restaurangen att drivas av samma tillståndshavare. Du behöver därför inte ett nytt serveringstillstånd. Men eftersom det sker betydande förändringar i bolaget ska ägarförändringen anmälas till kommunen. Kommunen kontrollerar då att de nya ägarna är lämpliga att ha serveringstillstånd. En anmälan om ägarbyte ska göras till kommunen i förväg.

Om du dessutom vill ändra någonting i verksamheten, lokalen eller serveringstillståndet ska du antingen ansöka om det eller anmäla det till kommunen.

Under "Blanketter och checklistor" i menyn till vänster hittar du information om vilken blankett du ska använda och vilka bilagor du ska skicka med i din ansökan eller anmälan. Du hittar också blanketterna på den sidan.

Ta över en restaurangverksamhet och driva den i ett nytt bolag

Om du tar över en restaurang med ett nytt bolag eller företag ändras tillståndshavaren. Då måste du ansöka om ett nytt serveringstillstånd. Det finns ingen möjlighet att överta restaurangens gamla tillstånd eftersom det tillhör den gamla ägaren. Kommunen har fyra månader på sig att handlägga en sådan ansökan och innan du har fått serveringstillstånd får du inte sälja alkoholdrycker på restaurangen. Mer information om vad som krävs för att ansöka om ett nytt serveringstillstånd hittar du under "Starta restaurang" till höger.


Publicerad: 2014-08-06 15:24. Ändrad: 2014-08-06 15:24.