LECO Local Energy Communities

Hitta smarta energilösningar för en hållbar utveckling på landsbygden i Norra Sverige

Vart ska vi få energin ifrån i framtiden? En trygg, ekonomisk och miljövänlig energiförsjörning är av avgörande betydelse för samhällen världen över. Mer och mer kommuner och inte minst byar och mindre orter vill vara med och skapa en hållbar framtid istället på att vänta på lösningar uppifrån.

Jokkmokks kommun samarbetar med Luleå Tekniska Universitet och partner från Finland, Irland och Tyskland för att hitta miljö- och klimatsmarta energilösningar på och för landsbygden i Norra Europa. Målet är att använda sig av lokala resurser och att skapa lokala mervärden. Vi ska utreda om detta kan ske i form av kooperativ eller liknande former. Det finns många goda exempel för detta i så kallade "energibyar" i Tyskland och Österrike och via den tyska partnern ska dessa erfarenheter blir mer tillgängliga för oss.

Projektet är finansierad via EU Northern Periphery and Arctic Programme och pågår från 2017 till 2020.

Partner är Centria University of Applied Sciences (Finland), Western Development Commission (Ireland), Luleå University of Technology (Sweden), Renewable Energies Agency (Germany), Jokkmokk municipality (Sweden), The Gaeltacht Authority (Ireland), Lohtaja Energy Cooperative (Finland).

Lyssna på Silva Herrmann i intervju med P4 Norrbotten om LECO projektet

Vill du veta mer? Läs på LECO projektets sida med lärmaterial eller på den allmänna webbsidan

Följ LECO på Facebook

 

Group picture LECO

 

 

NPA logo


Publicerad: 2017-11-20 10:52. Ändrad: 2019-09-06 09:28.