Äta

 I Jokkmokk är vi bortskämda med förstklassiga råvaror från fjäll- och skog och har stor kunskap om förädling och tillagning. Jokkmokkskorven och Vuollerimosten är bara två exempel på prisade, lokala produkter att spisa.

Skafferiet finns bakom knuten. Viltkött. Skogsfågel. Fjällfångad fisk. Bär. Örter. Klar luft och rent vatten ger högkvalitativa råvaror med mycket smak. God djurhälsa och kött från Jokkmokks samebyar är en annan kvalitetsmarkör.

Många av råvarorna är bärare av samisk tradition och kultur. Torkat renkött är ett måste på fjällturen. Suovasrökt renstek är äkta slow food, småskaligt tillverkad genom traditionell rökning i kåta. Gravad eller rökt fjällröding är en delikatess. Ät med det samiska brödet Gáhkku, perfekt att stoppa i ryggsäcken.

Lokala matinspiratörer får fler att öppna ögonen för allt som växer vilt. Så långt ifrån massproducerat man kan komma. Midnattssolens många soltimmar gör bär och allt det vilda norr om Polcirkeln extra aromrikt och nyttigt.

Titta efter de lokala rätterna på restaurangernas menyer. Samla på smakminnen. Den bästa souveniren går att äta. Leta upp viltbutikerna i Jokkmokk, Vuollerim och Porjus. Salt, sött eller syrligt, du väljer själv. Behåll smaken av Jokkmokk.

Söker du efter specifika smakupplevelser, eller restauranger och matställen i Jokkmokk, Vuollerim / Murjek, Porjus, Kåbdalis eller närmare fjällen?

 


Publicerad: 2017-01-18 19:37. Ändrad: 2023-03-16 10:58.