Ni har säkert sett dem i vimlet: de engagerade marknadsvärdarna med gula reflexvästar som bjuder på lokalkännedom, inger trygghet och hjälper besökare.

Marknadsvärdarna får frågor om allt ifrån programpunkter till praktisk information och ger tips för de som redan planerar för kommande resor till Jokkmokk. Gun Ek som går på området fredag eftermiddag, berättar:
- Förr när jag hade barn jobbade jag alltid ideellt på marknaden, via idrottsföreningen JSK eller andra initiativ. Nu gör jag det via PRO och SPF Fjällvinden, och jag tycker det är jättekul!
De lokala pensionärsföreningarna ställer upp som informativa guider. Deras lokalkännedom och lugna värdskap uppskattas av besökare.
- Vi fick en förfrågan ifjol, och då tänkte jag att det kan jag allt prova på, säger Eva Näslund som deltar i initiativet för andra året i rad; Det är roligt att gå här och prata med folk och med knallar.

Birgitta Nilsson vid kommunens Infocenter hyllar marknadsvärdarnas insatser.
- Samarbetet med PRO och SPF Fjällvinden har varit ett lyft för hela marknadsområdet, och våra kunniga marknadsvärdar inger trygghet för besökarna, menar Birgitta.
Genom värdarnas närvaro på marknadsområdet har många besökare kunnat få svar på sina frågor direkt, något turistinformationen märker av genom kortare väntetid och mindre köbildning.

Magnus Vannar med kollegor på Gatukontoret är en annan av nyckelgrupperna för att marknaden ska lyckas. Gatukontoret arbetar med de fysiska förutsättningarna för att marknadsområdet ska fungera. Här ingår bland annat snöröjning, gator, el, utmärkning av marknadsplatser och toaletter.
- Varje år är unikt och vi har sällan alla ingångsvärden, säger Magnus. Somligt planerar vi, men samtidigt måste vi vara lyhörda och öppna för att kunna anpassa oss för det oförutsedda.
- Årets största utmaning var det varierande vädret. Aldrig tidigare har vi hanterat smältvatten på en marknad! Men det som känns kul är att alla är så lösningsfokuserade och jobbar utanför sina ordinarie uppgifter. Jokkmokks marknad är tiden då hela samhället går samman: kommunens olika arbetslag, entreprenörer, företagare och medborgare.
Efter marknaden är över gör de olika verksamheterna utvärdering och efterarbete. Och parallellt med det börjar marknadsgruppen snart planeringen för 2026. Magnus konstaterar avslutningsvis:
- Vi har redan börjat blicka mot nästa år då vi kommer att anpassa området mer, samtidigt som samma goda stämning och marknadskänsla ska råda… precis som den infunnits i drygt 400 år!