Kulturstipendiat år 2022

Jokkmokks kommuns kulturstipendiat år 2022 är textilkonstnären Ingrid Holmlund, Jokkmokk.

Kultur- och fritidsnämnden har vid sitt sista sammanträde år 2022 beslutat att tilldela Jokkmokks kommuns kulturstipendium för år 2022 till lngrid Holmlund med följande motivering:

"Ingrid Holmlund arbetar sedan några år som textilkonstnär på heltid, med uppdrag hos till exempel hos kulturskolan, studieförbund och i samband med teaterföreställningar. Hon förmedlar sitt kunnande i flera tekniker - keramik, vävning, tovning, sömnad - och har varit kostymör och rekvisitör i samband med sommarteatern "Mordet i Saskamjaure" åren 2021 och 2022.

Hon har skapat en utställning av Jokkmokks arbetsstugas barndräkter, ursprungligen skapade på 1930-talet ur 1912 års norrbottensdräkt, och dräkterna finns nu bevarade tillsammans med utställningen på Folkets Hus i Jokkmokk.

Hennes kulturprojekt utomhus på gårdsplanen intill Västra skolan brukar ha olika lokala teman, nu senast hette utställningen Lämmelår. Natur, kultur och lokala berättelser förmedlas med fantasifulla figurer. Ingrid Holmlund förmedlar vikten av och möjligheterna med återbruk för både vuxna och barn.

Ingrid Holmlund är en positiv kulturbärare som på ett ödmjukt och lågmält sätt delar med sig av sin hantverkskunskap och vår norrbottniska kultur till människor i alla åldrar och från olika delar av världen på plats här i Jokkmokks kommun."

Stipendiet utgör 10.000 kr. Diplomet kommer att delas ut i samband med Jokkmokks marknad, när Kultur och Fritid har en marknadskonsert med artisten Katarina Barruk, lördagen den 4 feberuari 2023 kl. 20.00.

 - - - 

På bilden ovan ser vi Ingrid i full färd att ställa i ordning årets konstinstallation med rubriken "Älven i vinterskrud" som under Jokkmokks marknad 2023 visar djurlivet vid Lilla Lule älv och Pärlälven, både de som lever i vattnet och vid älvens. Allt från små yngel upp till stora gäddor, uttrar och bävrar som lever i och vid älven.

Målgruppen för utställningen är både barn och vuxna, och den kan ses av alla marknadsbesökare den 2-4 februari 2023 på Åsgatan 6, intill Västra skolan, där Ingrid också har en ateljé, Arctic Design.

 


Publicerad: 2023-01-31 12:34. Ändrad: 2023-01-31 16:28.

Länk till Facebook Östra Hörnet

Länk till Facebook Kultur & Fritid

Kultur och fritid Instagram

Länk till Facebook Biblioteket Jokkmokk & Vuollerim