Dammen i Linabäcken var i första hand till för flottningen. Den byggdes för att höja vattennivån. Längre uppströms fanns två dammar till; Smedsdammen och Mittidammen. Vid flottning av timmer i bäckar som denna krävdes att timret gavs lite extra skjuts. Dammen användes också för att driva en kvarn - resterna av denna är synliga lite längre nedströms. Från dammluckan närmast stranden gick en vattenledning till kvarnens turbin. När luckan öppnades forsade vattnet fram och kvarnstenarna började mala mjöl. Kvarnen var i bruk från 1910 till 1940. Dagens damm är en reproduktion som är byggd 1984.
Vid sekelskiftet 1900 blomstrade sågverken, sågade trävaror var landets största exportvara. Sågverken låg nere vid kusten och timret som höggs i inlandet flottades dit. Vattenvägarna var de enda vägar som fanns. Genom omfattande arbetsinsatser skapades flottningsleder i bäckar, åar och älvar. Flottningen var en ingenjörskonst. För att få tillräckligt med vatten i små bäckar byggdes flottningsrännor och hålldammar. Vattendragen rensades på stenar och stenpirar byggdes för att styra timret rätt. Svåra passager kantskoddes med sten eller trä. Under 1950-talet avtog flottningen successivt när fler och fler skogsvägar byggdes så att det istället gick att frakta timret på lastbilar.
I Linabäcken upphörde flottningen på 1920-talet, men flottning pågick i norrbotten ända fram till 1980-talet.
Flottningen sköttes av särskilda bolag som lade ut olika flottningssträckor på anbud. Flottarna återkom ofta säsong efter säsong och byggde upp en stor yrkesskicklighet. Trots det var drunkningsolyckor vanliga. Ofta måste flottarna ut på halkiga timmerbrötar och spränga loss timret med hjälp av dynamit. Då gällde det att snabbt komma i säkerhet! Var bröten inte landfast använde man båten. Arbetsdagarna var långa, cirka 14 timmar, och man somnade nog ”ovaggad” i flottarkojan. Där inne var det mörkt, trångt och fuktigt trots att man eldade i den lilla kaminen. Under taket hängde alla blöta kläder på tork. Förhoppningsvis hade de torkat till nästa dag.
Vid parkeringen finns en rastplats med eldstad.