Kulturstipendiat år 2021

Jokkmokks kommuns kulturstipendiat år 2021 är konstnären Carola Grahn, uppvuxen i Jokkmokk men numera bosatt i Malmö.

Kultur- och fritidsnämndens motivering:

"Med årets kulturstipendium vill kultur- och fritidsnämnden lyfta fram en konstnär med rötterna i Jokkmokks kommun som nått stora framgångar, både nationellt och internationellt. Carola Grahn arbetar idag främst med installationer och konceptverk. Hon utgår ofta från sitt eget samiska ursprung men sätter in det i ett allmängiltigt perspektiv som kan tala till alla. 
 
Efter avslutat gymnasium i Jokkmokk har Carola Grahn satsat på en lång konstnärlig utbildning med bland annat examen från Kungl. Konsthögskolan. Idag bor hon och är verksam i Malmö. Carolas Grahns konstnärskap har fört henne till många platser och utställningar runt om i världen. Jokkmokk finns alltid med när hon berättar om sin bakgrund."
 

Lite fler fakta om Carola Grahns konstnärskap

Carola tog år 2013 examen från Kungl. Konsthögskolan och har även studerat på Beckmans Designhögskola och Fotoskolan i Gamleby. Hon har under de senaste åren haft en omfattande utställningsverksamhet i många städer i Canada och USA, samt i London, Oslo, Trondheim och Stockholm. Hon har ställt ut på Konstmuseet i Norr i Kiruna och Sámi Dáiddaguovddáš/Sami Center of Contemporary Art, Karasjok, Norge.

Carola Grahn finns representerad i samlingarna på Statens Konstråd, Moderna Museet och Konstmuseet i Norr samt i arkiven på Iaspis och Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum. Hon har skrivit om samisk konst för tidskriften Afterall och varit redaktör för ett nummer av Hjärnstorm med samiskt tema. Carola är en av grundarna till Sámi Girl Gang tillsammans med Silje Figenschou Thoresen.

Våren 2020 slog Carola Grahn igenom stort med sin separatutställning ”I Have Scrutinized Every Stone and Log on the Southwest Side of the Mountain” på Röda Sten i Göteborg. I Norrbotten har vi denna höst fått läsa i tidningarna och se på TV om invigningen av hennes konstverk ”Kämpa.” i Ruskola, Övertorneå kommun.

Ice ice baby och Shop. Foto: Hendrik Zeitler

Verken "Ice ice baby" och "Shop" av Carola Grahn. Foto: Hendrik Zeitler

Läs intervju med Carola Grahnwww.jokkmokk.se från 2018 där hon bland annat berättar om sitt konstnärliga arbete och sin relation till Jokkmokk.

Fotograf i porträttet av Carola Grahn högst upp är Marcus Stenberg.


Publicerad: 2022-01-17 12:17. Ändrad: 2022-01-19 16:01.

Länk till Facebook Östra Hörnet

Länk till Facebook Kultur & Fritid

Kultur och fritid Instagram

Länk till Facebook Biblioteket Jokkmokk & Vuollerim